* BNNVARA - 2019 wordt het jaar van R&B-zangeres Quessswho

2019 wordt het jaar van R&B-zangeres Quessswho

leestijd 4 minuten
2019 wordt het jaar van R&B-zangeres Quessswho

Quessswho staat vanavond op Noorderslag. De Amsterdamse – wiens echte naam Marques Durham is - bracht vorig jaar haar eerste EP uit en is nu klaar om haar stem aan heel Nederland te laten horen. Tijd om de zangers beter te leren kennen onder het genot van een kopje koffie.

Dankzij haar peetvader, eigenaar van de Cruise Control Studio’s in Amsterdam, heeft Quessswho al op jonge leeftijd veel uren doorgebracht met grote namen uit de muziekwereld. Vroeger wilde ze nog advocaat worden. Zodat ze haar vader, de beruchte Van Gogh-dief Octave Durham, uit de gevangenis kon halen. Advocaat is ze uiteindelijk niet geworden, maar haar carrière als muzikant zit in de lift. Quessswho is getekend bij platenlabel Top Notch en werkte samen met rappers Hef en Jonna Fraser. En nu staat haar optreden op Noorderslag voor de deur. 

BNNVARA (Merel): Je staat vanavond op Noorderslag, een belangrijk festival om jezelf als artiest op de kaart te zetten. Hoe kijk jij daar tegenaan? 
Quessswho: Ik werd gebeld door mijn label Top Notch dat ik op Noorderslag mocht optreden terwijl ik in mijn pyjama boodschappen aan het doen was en nog half sliep. 

Oké, Maar wat voelde je toen je het nieuws kreeg?
Wat ik precies heb gezegd weet ik niet meer. Ik begon sowieso te schelden, omdat ik het niet geloofde. Volgens mij besef ik vanavond net voordat ik op ga pas hoe vet en belangrijk dit is, of misschien zelfs pas als het al voorbij is. 

3voor12 heeft je bij de tips op nummer één gezet. 
Vet hè?! Ik merkte vorig jaar dat Ronnie Flex alle krantenartikelen en recensies over hem heel serieus nam, hij vond het echt belangrijk. Om dan nu hetzelfde mee te maken, vind ik heel vet. Want wie was groter dan Ronnie Flex vorig jaar? Niemand. Ik ben er super dankbaar voor en vind het echt een eer. Zorgt dat voor extra druk voor vanavond?
Zenuwachtig ben ik niet echt, ook al is optreden best wel moeilijk. Je moet lopen, zingen, springen, interactie met het publiek hebben, schreeuwen maar niet te hard schreeuwen want dan raak je je stem kwijt en je moet niet vergeten om water te drinken. Het is echt veel, waar je ineens super bewust mee bezig bent, maar ik ga het gewoon killen.

Hoe heb je je voorbereid?
Ik heb een live versie laten maken van alle tracks die ik ga doen vanavond en dat heb ik met band gerepeteerd. Ik ga natuurlijk nog niet verklappen hoe mijn setlist eruit ziet, dat zien jullie vanavond. 

En heb je nog rituelen voordat je het podium opgaat?
Voordat ik op het podium ga, bid ik ook nog even. Gewoon zoiets als ‘God, laat het alsjeblieft goed gaan, ik heb hier lang op gewacht. Amen.’ Een heel snel schietgebedje. Maar voor mijn show op Noorderslag ga ik wel iets langer de tijd nemen voor mijzelf, zonder mensen om me heen. 

Wat is het eerste wat je doet na je show? Je vader bellen? 
Mijn vader is er gelukkig bij. Ik ga de band bedanken en waarschijnlijk eten. Ik heb geen idee eigenlijk, sowieso even zitten en water drinken. Nadat ik het voorprogramma had gedaan van De Jeugd van Tegenwoordig, moest ik echt een uur bijkomen. Alle adrenaline kwam eruit, ik was er helemaal duizelig van. Zo had ik me echt nog nooit gevoeld. 

Ga je zelf nog iets checken op Eurosonic Noorderslag?
Rimon! En sowieso naar veel vrouwen. Sorry guys, maar ik ben gewoon niet zo onder de indruk van jullie sets. Ik ben de live acts van de mannen in de urban scene echt zat. 

Waarom ben je ze zat?
Het is voornamelijk veel springen en schreeuwen op het podium. Ze moeten het hebben van hun hitjes. Terwijl vrouwen vaker meer gevoel in hun show leggen en vocaal ook een goede performance neerzetten. Wat kunnen we in 2019 van je verwachten? 
Ik ben bezig met een project samen met Roselilah en dat wil ik heel graag afmaken. Roselilah is wat mij betreft de beste producer in van het moment. Het feit dat de producer en zangeres beiden vrouw zijn, vind ik heel vet.

En naast dit project?
Naast muziek heb ik ook nog een gewone baan. Volgende week begin ik bij een sales kantoor. Gewoon de hele dag mensen irriteren. Ik ben super dankbaar, maar ik verlang heel erg naar het moment dat ik kan leven van mijn muziek en alleen maar bezig ben met wat ik leuk vind, hopelijk gebeurt dat in 2019.

Wordt 2019 het jaar van Quessswho?
Ik heb echt veel doelen, maar God heeft al een plan voor mij. Zolang ik dicht bij mezelf blijf en hard blijf werken. En als ik toch nog die bijbaan neem, tot het nodig is, dan weet ik dat ik uiteindelijk kan komen waar ik wil zijn. En of dat in 2019 gaat gebeuren, durf ik niet te zeggen. Veel mensen uit de muziekindustrie denken van wel. Ik ga er hard aan werken om die verwachting waar te maken. 

Lees ook ons interview met rapper Abel. De meest boze rapper van Nederland.