* BNNVARA - Alles golft | Column Claudia de Breij

Alles golft

leestijd 3 minuten
Alles golft

Geschiedenis, economie, wereldpolitiek, het werkt allemaal als een golfbeweging.

Als het een tijdje óp gaat moet het daarna dus weer néér. Is de sfeer een tijdje conservatief, dan waait er daarna weer een progressieve wind. Er is een tijdje welvaart, daarna komt er een crisis. Het is een tijdje vrede en daarna wordt het weer oorlog.

Het werkt met al die golven ook net als in het golfslagbad. Als je er al een hele tijd inligt, de ene golf na de andere hebt meegezwommen – zelfs al een beetje rimpels krijgt – denk je als de badmeester voor de zoveelste keer door de speakers roept: ‘WE GAAN WEER GOLVEN!’ soms: Jongens, ik sla deze even over.

Bedankt, ik ga even lekker rustig langs de kant zitten wachten tot het voorbij is. Ik haal een patatje met een bereklauw en als het klaar is duik ik er wel weer in.

Neem nou de rijzende golf van racisme. Die hadden we toch al gehad? We hebben toch allemaal Nelson Mandela vrij zien komen, hard meegezongen met Frank Boeyen’s ‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit’, we zagen toch allemaal Gerda Havertong naast Aart Staartjes wonen in Sesamstraat en dat was toch allang meer dan oké? Ebony and ivory live together in perfect harmony gilden we mee met Stevie Wonder en Paul McCartney. Onderscheid op grond van huidskleur was iets achterlijks van heel heel vroeger, toen we ook nog palingen uit elkaar trokken op het dorpsfeest.

Moeten we dan nú weer over omvolking en homeopathische verdunning spreken? Moeten we weer stickers van witte en zwarte handjes die gebroederlijk in elkaar geslagen zijn gaan plakken, moeten we nog een keer gaan uitvinden dat de mensheid een ondeelbaar geheel is en iedereen gelijk? Moet ik nog een half verstaanbaar lied maken voor we het snappen? ‘Innekleurvajjehaar, innekleurvajjehaar!’

Feminisme, dat komt ook in golven. Volgens mij zitten we nu in de vierde feministische golf, en we noemen haar #metoo. Als deze golf een beetje zinnig aan land komt, eindigt die met de conclusie dat hoe verwarrend het ook ineens allemaal lijkt (‘mogen mannen nog wel flirten?’) de clou zal zijn dat mensen alleen met elkaar moeten seksen als ze het allebei heel graag willen. Hoe moeilijk is het? Als klein kind heb je al duizend keer gehoord: ‘Kijken met de oogjes, niet met handjes!’ en dan nu nog Catherine Deneuve en een paar andere gekke Franse wijven nodig hebben om je op schoot te nemen en te zeggen dat je heus weleens een stoute jongen mag zijn, omdat je je gewoon even vergist hebt?

Dan de golf van antisemitisme. Nóg een keer, serieus? Ruiten ingooien bij Joodse winkels? Er zijn heel oude mannetjes in Duitse gevangenissen die denken: ‘Nah toll! Dat hebben wij vroeger ook gedaan. Und besser.’

In de jaren 80 demonstreerden mensen met borden waarop stond ‘Ik ben van na de oorlog, en dat wil ik graag zo houden.’ Ik ga maar eens lakens beschilderen. Ik ben van voor de oorlog.