* BNNVARA - "Als ik pijp, moet jij dan beffen?"

"Als ik pijp, moet jij dan beffen?"

leestijd 4 minuten
"Als ik pijp, moet jij dan beffen?"

In onze gloednieuwe rubriek Datetiquette belicht Emma de leuke en minder leuke kanten van alles wat met relaties te maken heeft. Van betrapt worden wanneer je je aftrekt op dubieuze websites, tot rela's en prela's. Want seks en daten zijn misschien wel de leukste dingen in de wereld - maar ook de allermoeilijkste. 

Ik zou deze column graag aftrappen met twee quotes, beide in de mond genomen (haha) door twee zeer belangrijke vrouwen in mijn leven (níet mijn moeder):

“Tja, bij een man doe je wat je doet, maar bij een vrouw zit je dan echt uit een put te slurpen.” - L., 2018

“Ik vind mijn eigen punani gewoon een beetje viezig.” – E., 2017 

De quotes betreffen dus orale seks bij vrouwen – in de volksmond ook wel ‘beffen’ genoemd. Een ranzige naam, zoals elke naam die aan seks kan worden gelinkt eigenlijk heel ranzig is. Ik bedoel, ‘kutje’? Really? We waren echt vanaf het begin af aan al verdoemd met zo’n benaming. Maar dat terzijde. 

Over jongetjes en meisjes

Iedereen met een vagina weet hoe zwaar je de lul bent (haha) met dat ding. Er bestaan namelijk ontelbaar veel rampscenario’s als het op vagina’s en seks aankomt – je kan onverwachts zweten, stinken of bloeden, er groeien haren op plekken waar de zon niet schijnt, je schaamlippen kunnen te dik, lang of klein zijn, er zit dan verdomme ook nog ergens een clitoris, weer ergens anders zit een gat waarvan verwacht wordt dat je er een piemel aan de ene kant in kan stoppen, en er eventueel vanaf de andere kant een baby uit kan laten komen, en dan heb je ook nog die verdomde nattigheid waarvan je er later pas achter komt dat dit schijnbaar heel geil is, en helemaal niet raar en ongemakkelijk. 

Daar, kaarsrecht (haha) tegenover heb je dan de penis - een fijn extern stuk gereedschap dat er tijdens geile buien niet over dénkt om zacht en zompig te worden, maar juist nog stugger wordt naarmate je er meer aan sjort. Dit brengt mij tot mijn volgende quote:

“Ik denk dat alle piemels in slappe toestand wel een beetje lief zijn.” – Ik, 2017.

Een treffende conclusie, al zeg ik het zelf, want tijdens seks wil je liever niet ‘lief’ gevonden worden. Hoe vaak heb jij tijdens een stevige beurt in het oor van je partner gefluisterd, “duw die lieve pik nog dieper in me” of “ik druip echt van de lievigheid”? Niet vaak, waarschijnlijk. En anders is het natuurlijk ook prima.

(On)smakelijk

Maar goed - ik dwaal af. Waar het om gaat is dat die piemel lekker uitsteekt. Je zou ‘m letterlijk afstandelijk kunnen noemen. Ons vrouwelijk wapen is nu eenmaal wat inwendiger ingesteld – niet dat beffen overigens inhoudt dat je je tong de vagina binnen moet duwen, doe dat alsjeblieft niet – en hierom wordt beffen toch vaak als iets intiemers beschouwd dan pijpen. Wat ik begrijp, maar de uiterlijke kenmerken zijn niet de enige dingen die meespelen.

Even terug naar de eerste quotes. Hoe duidelijk blijkt hieruit dat vrouwen lang niet altijd zitten te wachten op een goeie befpartij? En niet per se omdat ze het niet willen, nee – omdat Hun Punani’s Onsmakelijk Zouden Zijn. Hoe vreselijk is dat? Niemands punani is onsmakelijk! Althans, zolang ‘ie niet vol zit met ziektes. Wat ik voornamelijk op een ietwat onhandige manier bedoel te zeggen is dat vrouwen zich zekerder mogen voelen over hun seksdozen. Ontneem jezelf dat beffen niet, puur omdat je bang bent dat je ongelijke schaamlippen hebt of iets dergelijks. Zonde!

Er zijn in principe natuurlijk twee partijen die de keus to-bef-or-not-to-bef maken. Als het feestje heel leuk is was, zijn dit er misschien zelfs wel meer. Maar over het algemeen is de keus in eerste instantie aan jou, en daarna aan je partner. Wil jij niet gebeft worden? Prima. Iedereen heeft een andere smaak (haha), dus die vlieger gaat ook zeker op tussen de lakens. Maar maak die keus alsjeblieft vooral omdat je er oprecht niet van houdt, en niet omdat je angst koestert voor je eigen intieme lichaamsdeel. 

En dan de hamvraag - wat nou als jij de orale daad zelf wél uitvoert? Is de ander je dan niet een tegenprestatie verplicht? Het antwoord is wat mij betreft eigenlijk heel simpel: nee. In het leven en al helemaal in seks ben je nooit, maar dan ook nooit, iemand iets verplicht. Ever. Het allerallerbelangrijkst is namelijk dat, wat je ook doet, je jezelf daar heel comfortabel mee voelt. Als dat betekent dat je niet aan iemands schaamlippen wil likken, is dat helemaal oké. Als dat betekent dat je liever niet van top tot teen wil worden ingesmeerd met pindakaas, is dat ook heel oké. En als jij er als vrouw niet oké mee bent dat iemand jou niet wil beffen, is dat óók oké. Oké?

Ik zou graag willen afsluiten met een laatste quote door een andere belangrijke vrouw in mijn leven, Mahatma Gandhi.

“Doe wat je leuk vindt, en je hoeft nooit meer te werken.” – Gandhi, ooit.

Tot de volgende Datetiquette.

 

Geïnteresseerd in mannen, vrouwen en modern feminisme? Luister de podcast van Working from 9 to Wife.