* BNNVARA - Het is officieel: Bert en Ernie zijn een stelletje

Het is officieel: Bert en Ernie zijn een stelletje

leestijd 3 minuten
Het is officieel: Bert en Ernie zijn een stelletje

In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Stelletjes in cartoons en kinderfilms zijn overwegend hetero. Het is dan ook niet zo gek dat de mensheid langzamerhand behoefte begint te krijgen aan wat meer variëteit als het gaat om de seksuele voorkeur van stelletjes in de wondere wereld van Disney of Pixar. Zo brak het internet ongeveer toen het erop leek dat er een lesbisch stelletje rondliep in Finding Dory, en pleiten Frozen-fans op Twitter massaal voor een gelukkig einde voor koningin Elsa met de hashtag #GiveElsaAGirlfriend

Homostel

Maar de universele vraag die iedereen zichzelf wel eens heeft gesteld – hoewel vaak pas op latere leeftijd – heeft betrekking tot twee vaste bewoners van het Sesamstraat-universum: Bert en Ernie. Want zijn de twee nu eigenlijk een stel? Of gaat het hier meer om een soort uit de hand gelopen huisgenoten-situatie? En eindelijk, na al die jaren, geeft één van de schrijvers van het kinderprogramma antwoord op deze brandende vraag. Ja, Bert en Ernie zijn een stel. 

Mark Saltzman is al sinds 1984 als schrijver verbonden aan Sesamstraat. Hij geeft in een recent interview aan Bert en Ernie als stel te hebben neergezet tijdens het schrijven van hun scènes, hoewel soms onbewust. Saltzman haalde voor de scenes inspiratie uit zijn eigen relatie met zijn inmiddels overleden partner Arnie. (Ja, zijn partner heette Arnie. Net wanneer je denkt dat het niet beter kan.)

49 jaar samen

Bert en Ernie maken al sinds 1969 onderdeel uit van de vaste cast van Sesamstraat. Het stel begon ooit als Muppets en is ontworpen door Jim Henson. Het is natuurlijk de vraag of Henson tijdens het ontwerpen van Bert en Ernie dezelfde liefdesintenties had voor de twee als Saltzman. Maar goed – het staat vast dat een heleboel generaties zijn opgegroeid met Bert en Ernie. Twee mannen met zeer uiteenlopende karakters, die naast huisgenoten ook partners zijn.

En wie weet krijgt Elsa dan eindelijk dat vriendinnetje. Wij duimen er in ieder geval voor.  

 

LGBTQIAP is het levende bewijs van uit de hand gelopen hokjesdenken, vindt Emma. Lees hier deze column.