Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Bier, overal bier!

30-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
beer-428121_1280
Jaarlijks drinken we in Nederland ruim 83 liter bier per persoon. En in Nederland houden we van variatie. Daarom zijn er de laatste jaren allerlei ‘craft’ bieren uit de grond geschoten. Wat voor velen begon als een hobby is uitgegroeid tot een lokaal, super hip microbrouwerij.
Duurzaam bier
Bij veel microbrouwerijen staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daar passen ze dan ook hun productie op aan. De ene kiest voor groene stroom en de ander gebruikt liever duurzaam geteelde ingrediënten. Ook zijn er een aantal bierbrouwers die, nou ja, ‘bijzonder’ duurzame ingrediënten gebruiken.
Slootwaterbier
Heb je tijdens een wandeling in Amsterdam weleens stilgestaan om bier te maken van het water uit de grachten? Nee, wij ook niet, maar een kunstenaar uit Amsterdam wel. Zij ging met haar idee langs een lokale bierbrouwer en heeft er slootwaterbier ontwikkeld. De kunstenaar wilde het water eerst niet filteren, maar is door de brouwers overgehaald om het toch maar wel te doen.
Regenwaterbier
Een ander duurzaam ingrediënt, maar wel schoner, is regenwater. Tijdens een zomer vol regenbuien kampte Amsterdam met afwateringsproblemen. Een creatieveling besloot het regenwater op te vangen, te filteren en bier van te maken. Twee vliegen in één klap. De bedenker heeft er dit jaar zelfs een innovatieprijs mee gewonnen. Een geschenk uit de hemel…
Broodbier
Minder ongewoon, maar wel duurzaam, is bier van oud brood. Iets dat begon als een studentenproject is uitgegroeid tot een lokaal bedrijf in Friesland. Het idee om bier te brouwen van oud brood is overigens niet nieuw. Sterker nog, het is eeuwenoud en wordt gezien als de oorsprong van bierbrouwen. Historici zeggen dat de eerste bieren werden gemaakt van gemalen graan met water. Dat werd dan een soort vloeibaar gistend deegje. Waarom dit bier duurzaam is? Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland jaarlijks 127 miljoen kilogram aan brood weggooien. Zonde, maar op deze manier wordt brood nog een tweede kans gegeven.                                                            
Ook leuk! Een Amsterdamse startup bakt brood van de reststromen die overblijven na het bierbrouwproces. Zo is het cirkeltje helemaal rond.
Pieperbier
Nederland is niet weg te denken zonder de aardappel. Van frietjes tot puree of lekker bij je AVG’tje. We lusten het maar al te graag, maar kunnen ook aardig wat verspillen. Jaarlijks gooien we in Nederland ruim 340 miljoen kilo aan aardappelen weg. Een deel daarvan wordt weliswaar verwerkt tot veevoer of vindt zijn weg in de biogasinstallatie, maar sinds kort wordt er ook, je raadt het al, bier van gebrouwen.
Wil je weten hoe ze dat doen? Kijk dan terug naar de uitzending van Groen Licht:
WIL JE NOG MEER VAN DIT SOORT INTERESSANTE ARTIKELEN LEZEN? KIJK DAN EVEN OP  DEZE PAGINA !

Meer over:

bier, creatief
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.