* BNNVARA - Blaastest ingevoerd op Brabantse school vanwege dronken leerlingen

Blaastest ingevoerd op Brabantse school vanwege dronken leerlingen

leestijd 2 minuten
Blaastest ingevoerd op Brabantse school vanwege dronken leerlingen

In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog. 

Ah, de middelbare school. Een plek vol puisterige pubers wier hormonen continu op hol slaan. Een plek waar voor het eerst gekust wordt, waar wiskunde je grootste vijand is en waar je voor het eerst dronken bent. Althans – die baco’s en zoete witte wijntjes drink je natuurlijk pas na schooltijd. Of toch niet? 

Dronken in de schoolbanken

Op het Varendonck College in Brabant denken leerlingen hier anders over. Vaak verschijnen leerlingen dronken in de klas. Dit zou vooral te maken hebben met dorpsfeesten, zoals de lokale kermissen of zogeheten bierfeesten. De leerlingen verstoren volgens rector Irma van Nieuwenhuijsen de les, en zijn niet goed aanspreekbaar. Logisch, natuurlijk – het is nuchter al moeilijk om een natuurkundige formule op te lossen, laat staan als je om 11 uur al drie bier achter de kiezen hebt. 

Blaastest

De maat is vol bij de docenten, en dus worden er nu stappen gezet. Zo worden dronken leerlingen direct door docenten uit de klas gestuurd en wordt er aan de ouders toestemming gevraagd voor het uitvoeren van de welbekende blaastest. Scoort de student hierop slecht, dan moet hij of zij worden opgehaald van school. Door de ouders. Een ergere kater is niet denkbaar.

Alcoholprobleem

De school maakt zich zorgen dat het drinken van alcohol te gewoon is geworden voor jongeren. Ze hopen dat hun maatregel mensen bewust maakt van het alcoholgebruik van jonge mensen. Gelukkig blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat er geen stijgende lijn te zien is als het gaat om gebruik van alcohol onder jongeren. Sterker nog: in het alcoholgebruik onder jongeren is jarenlang al een dalende trend te zien geweest. En daar mag best op geproost worden.

 

Psst! Wil jij graag rijk worden? Jan Versteegh ook. Check hier de eerste aflevering van Rijk!