* BNNVARA - De Champions League van de Nederlandse rapgame

De Champions League van de Nederlandse rapgame

leestijd 3 minuten
De Champions League van de Nederlandse rapgame

De ‘Megasessie’. Eigenlijk organiseren we die alleen bij speciale gelegenheden. De eerste was in 2008, vanwege het tweejarig bestaan van 101Barz. In 2012 begonnen we onze video’s op YouTube te plaatsen en daarbij lanceerden we een nieuwe website, weer een reden om een delegatie rappers bij ons in de studio uit te nodigen. In 2015 was er de #Free101Barz-megasessie om de NPO te laten weten dat we het niet eens zijn met het online beleid dat ze door wilden voeren en in 2016 bestond 101Barz tien jaar en hadden we weer wat zwaargewichten in de studio. Toch lijken onze fans elke week wel een megasessie te willen. In de comments blijven maar aanvragen komen en er worden zelfs rechten ontleend aan het jaar waar we in zitten. ‘Het is december, waar is de megasessie van 2017?’ Zagen we in in de laatste maand van afgelopen jaar vaker voorbij komen dan de ‘zwarte pieten’-discussie in De Telegraaf. Een megasessie is een behoorlijke hoofdpijn om te organiseren. Elke rapper heeft z’n eigen agenda en probeer ze maar een hele middag in Hilversum te krijgen om het op te nemen. 

Esko benaderde mij al in januari met het nieuws dat er een album van hem aan zat te komen. Voor de mensen die Esko niet kennen. Deze man is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het trap-aanbod in Nederland. Een producer die meer fame geniet dan de gemiddelde rapper. Hij wilde een megasessie fixen met alleen maar producties van hem. 

Na een paar grappen over de reden van deze sessie - ‘je wil gewoon die mpp trophy die je misgelopen bent met die Negativ sessie… (insiders know)’ - besloten we dat hij zelf de artiesten zou benaderen om ze op een dag samen te krijgen. Hij nam deze uitdaging aan en een paar maanden later was het zover. Esko kwam opdagen met de eerste lichting en binnen no-time stond het BNNVARA gebouw vol met de Champion’s League van de Nederlandse rapgame. Allemaal mannen - en 1 vrouw - die stuk voor stuk hun bars benaderen als topsport.

Zoals voor elke topwedstrijd is er een gezonde spanning in de 101Barz-studio. De nervositeit van de artiesten merk je door de hoeveelheid flauwe grappen die door de ruimte vliegen. ‘Camera loopt’ zeggen Nelio en Drovideo in koor en het is tijd voor de wedstrijd. Toch voelt het niet als een competitie door de waardering die de artiesten voor elkaar hebben. Het is te lezen van hun gezicht. Een vriendschappelijke wedstrijd waar alles draait om de kunstvorm.

Esko nam de rol van Rotjoch’s co-host moeiteloos op zich. Hij kondigt alle artiesten aan en je hoort vaker de ‘Beats By Esko’ tag dan een hele reeks wintersessies. De spelers wisselen elkaar af en worden toegejuicht door de rest die aandachtig luisteren in de achtergrond. 

Nadat alle vijfentwintig minuten opgenomen zijn, komen de rappers bezweet - geen airco in de stu - uit de 101Barz studio. Het zit erop. Er worden nog een paar jointjes gerookt en de sessie wordt uitgebreid nagesproken door de participanten. Een voor een druppelen de acts af en richtten zich weer op hun eigen agenda en werk. Zorgeloos en ontspannen. Niemand lijkt te beseffen dat er een stuk geschiedenis geschreven is. Dat dit een sessie is die weer een hele nieuwe lichting fans een bladzijde geeft uit het boek ‘how to rap for dummies’.

Fotografie door Lowie van der Grinten