Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De goede voornemens van Facebook-topman Mark Zuckerberg

  •  
08-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
pauwfb
Facebook-CEO Mark Zuckerberg plaatste donderdag zijn goede voornemen voor 2018. Waar hij voorheen naar een uitdaging buiten zijn werk bij het sociale netwerk zocht, wil hij zich dit jaar inzetten om de problemen van Facebook aan te pakken. Toch denkt hij dat hem dit meer leert over de wereld dan elke andere uitdaging. Maar niet iedereen is overtuigd.

"Every year I take on a personal challenge to learn something new"

Met dezelfde zin begon Zuckerberg zijn goede voornemens van de afgelopen jaren. Hij begon in 2009, toen droeg hij een jaar lang een stropdas om zichzelf te herinneren dat zijn doel was om Facebook tot een serieus bedrijf te maken. Later begonnen de uitdagingen zich te richten op de wereld om zich heen. Hij las elke twee weken een boek, of rende 365 mijl (ongeveer 579 kilometer), een voor elke dag van het jaar. Maar hij leerde zichzelf ook Mandarijn en ontwikkelde kunstmatige intelligentie die hem helpt in het huishouden.

Facebookmoorden

Dit jaar haalt hij zijn eerste voornemen uit 2009 weer aan, omdat dit jaar de vooruitgang van Facebook weer centraal staat. Zuckerberg haalt aan dat zijn sociale netwerk in 2017 geconfronteerd is met een aantal problemen.  Een Amerikaanse man  vermoordde iemand en  een Thaise man  doodde zijn baby terwijl dit live werd uitgezonden op hun Facebookpagina. Bij de misdaad in Thailand duurde het maar liefst 23 uur voordat Facebook de beelden verwijderde.

Donald Trump

Een ander incident waarnaar Zuckerberg refereert in zijn voornemen is de inmenging van overheden op Facebook. Hiermee doelt hij op  de ontdekkingen  dat Facebook, en andere sociale media, zijn gebruikt om verkiezingen te beïnvloeden. Zo zijn er nepprofielen op Facebook gebruikt om nepnieuws te verspreiden en kiezers te polariseren en te overtuigen. Het beste voorbeeld hiervan is de verkiezing van Donald Trump als president. 

Verantwoordelijkheid nemen

Afgelopen jaar kwam Facebook door deze incidenten onder druk te staan. Het platform werd onder druk gezet om  zijn verantwoordelijkheid te nemen . Zuckerberg wil met zijn persoonlijke uitdaging deze problemen oplossen en de verantwoordelijkheid nemen. Hoewel de uitdaging zich zal afspelen op Facebook heeft het volgens Zuckerberg betrekking op grotere vraagstukken uit de maatschappij. Een belangrijk probleem wat hij wil adresseren is de decentraliserende werking van technologie, die door het bestaan van grote technologiebedrijven ondergesneeuwd lijkt te worden. Zuckerberg wil dat Facebook mensen bij elkaar brengt, beschermt tegen haat en interventies van overheden. Maar hij wil vooral dat tijd die wordt besteed op Facebook geen verspilde tijd is.

Laatste redmiddel

Hoe nobel de uitdaging van Zuckerberg ook lijkt, hij heeft niet iedereen kunnen overtuigen. Eerder al kwamen twee mede-oprichters van Facebook naar buiten met kritiek op de manier waarop het sociale netwerk zijn gebruikers en de samenleving beïnvloedt. Oud-vicepresident  Chamath Palihapitiya  stelde dat sociale media de samenleving kapotmaken. Ook  Sean Parker  zei dat sociale media misbruik maken van de menselijke psyche en als doel hebben om zoveel mogelijk tijd en aandacht op te eisen.
Op  Tech Crunch  wordt het nieuwe voornemen van de Facebook-topman ontleed. Facebook spreekt over gecentraliseerde technologie als iets verwerpelijks, maar volgens Romain Dillet is Facebook zelf ook een groot gecentraliseerd bedrijf. Dillet leest tussen de regels van Zuckerberg geen belofte om de wereld te verbeteren, maar manier om vertrouwen te winnen van de autoriteiten en meer leden te werven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.