* BNNVARA - De halve marathon op één been? Over de Chinese muur?!

De halve marathon op één been? Over de Chinese muur?!

leestijd 3 minuten

In Typisch Zeewolde vertelde Michael Robbert Brans hoe hij op één been de halve marathon wil lopen over de Chinese muur. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

In 1995 ontdekten de ouders van de dan veertienjarige Michael Robbert Brans een rare bult in het rechterbeen van hun zoon. De dokter vertrouwde het niet, stuurde Michael en z’n ouders naar het UMC in Utrecht en tien dagen later kwam de diagnose: kanker in het been.

‘Ik kreeg een operatie die twintig uur duurde en mijn been spaarde’, zegt Michael Robbert daarover in een TED-talk:

De kanker kwam terug. En daarna nog een keer, in z’n buik. Zijn rechterbeen moest worden geamputeerd. ‘Bekken en heup weg, en een stukje van mijn darmen’, zegt hij in Typisch Zeewolde. Michael Robbert kreeg overgewicht en raakte in een depressie. Tot hij in 2014 meedeed met een obstacle run, waarbij hij honderd meter vóór de finish met één been, met overgewicht en met een depressie, over een muur moest. Een kwartier was hij ermee bezig; bovenop de muur barstte hij in tranen uit. ‘Het is een cliché, maar toen heb ik de keuze gemaakt om mijn leven te veranderen’, zegt hij een dag na de eerste Typisch Zeewolde-uitzending.

Bart de Graaff
En zo ging het. Michael Robbert deed zijn reclamebureau van de hand. Hij ging sporten, heel veel sporten. Honderden kilometers rennen, meer obstacle runs, op krukken. In 2017 startte hij met hulp van de Bart de Graaff Foundation zijn bedrijf Tough Ground (CrossFit en Indoor obstacle running) op, samen met zijn jeugdvriend Dennie van Dijkhuizen.

En dan nu die halve marathon over de Chinese muur, op krukken, met zijn hardloopvriend Rick Geurtsen. Rick verloor ook ooit zijn rechterbeen, bij een auto-ongeluk (hij loopt met een blade). Inmiddels is er ook interesse van Hart van Nederland. ‘Dit gaat zeker een vervolg krijgen. Mijn doel is dat veel mensen thuis meelopen met ons. En ik wil binnen de vijf uur aankomen.’

Gáán
Moet hij nog trainen? ‘Je kunt je niet voorbereiden. Heb je die trappen op de Chinese muur gezien? Dat gaat echt nergens over! Ik moet mijn conditie gewoon vasthouden een gáán. Gáán en genieten.’

Lees/luister/kijk verder
Typisch Zeewolde, NPO 2, 19:20 uur
Video: Typisch Zeewolde (aflevering 1, met onder meer Michael Robbert)

Wil je in Nederland meelopen met Michael Robbert en Rick? Via Run with us 2 op Facebook vind je meer informatie.