* BNNVARA - De Lonely Studenten Planet | De week doorkomen met €20

De Lonely Studenten Planet | De week doorkomen met €20

leestijd 6 minuten
De Lonely Studenten Planet | De week doorkomen met €20

Je bent er één, je was er één of je wordt er één… de student. Feesten tot je alleen nog maar AH Basic stokbrood kunt eten, colleges skippen omdat het kan (of omdat je het niet meer aankan) en studentenhuizen waar Rob Geus van zou moeten grienen. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, student zijn? Dit keer: de week doorkomen met maar 20 euro.

In deze ubersociale fase van mijn leven wil ik het onderste uit de fles rode wijn halen. Ik ben overal bij en ‘nee’ komt niet voor in mijn woordenboek. Time flies when you’re having fun en zo fladder ik al vier jaar vrolijk door mijn studentenleven heen. Maar mijn geld flies helaas ook, mijn portemonnee uit. Alles kost geld, veel te veel geld. Feestjes, treinkaartjes, kleding, schoenen. Dan heb ik het niets eens over voedsel. En de tijd van studiefinanciering is ook niet meer wat het geweest is. Ik dacht dat ik het wel anders kon en dus ging ik experimenteren met geld. Lukt het mij om met 20 euro de week door te komen?

Oké, ik besloot wel alleen boodschappen binnen dit budget te rekenen. Want een week door het leven gaan als een gevangene op alleen water en brood vond ik nou een beetje overdreven. En 20 euro voor ontbijt, lunch, snacks én avondeten vond ik al een uitdaging op zich. Dat is €2,85 per dag. Voor de hele dag.

Dag 1

Yes! Zin in. Ik ga dit fixen, want dit moet gewoon te doen zijn. Enthousiast als een tienermeisje op de manege ging ik met boodschappenlijst naar de Lidl, want volgens die té blije reclameborden met mannen die prijzenbekers vasthouden vind je je goedkope groenten daar. Ik besloot voor de hele week alvast eten te halen, zodat ik voor de rest niet meer de verleiding had tot lastminute-shoppen. Boodschappen doen met honger zorgt er altijd voor dat je met een tas vol troep thuis komt. Tijdens het shoppen ben ik heel netjes binnen de lijntjes gebleven. Ik heb slechts €18,68 betaald voor m’n weekvoorraad. Trots dat ik was. Je denkt nu vast dat ik alleen maar blikgroenten, soep en knakworstjes heb gekocht. Maar nee. Ik kwam thuis met kilo’s verse groenten, de nodige koolhydraten en gezond beleg. Lekker verantwoord. Ja toch? #fitgirl

 

Eenmaal thuis ging ik als een malle preppen. Had ik nog nooit gedaan, maar nu ik toch al zo buiten mijn boekje gegaan was wilde ik er he-le-maal voor gaan. Groentes werden gesneden, gebakken en opgeborgen in wonderschone bakjes. Gehaktballen werden gekruid en gedraaid. En zo was mijn eerste maaltijd klaar. Aardappelen, vlees en groente. Lekker begin zo.

Dag 2

Maandag, de dag waarop ik mijn collega’s onder ogen moest komen met mijn karige lunch. Terwijl iedereen rijk gevulde broodjes in de kantine kocht en gefrituurde snacks zat te bikken, nam ik genoegen met mijn beschuitjes met kaas en ei. O ja, ik had er ook nog yoghurt met cruesli bij. Mensen vroegen of ik met een dieet begonnen was. “Ik ben begonnen aan een challenge en dit is het resultaat” wist ik het mooi te verkopen. Zowel blikken van medelijden als bewondering werden mijn kant op gegooid. De rest van de week geen vragen meer. Please. Laat me.

Dag 3

Nice, het gaat goed. Al drie dagen geen extra uitgaves en mijn voorraad eten ligt nog goed op schema. Ik had zelfs nog brood in de vriezer liggen, waardoor mijn lunch nét iets uitgebreider kon. Dit gaat lekker. Totdat ik onverwachts naar Tilburg ging en hierdoor op het station een doorweekte puntzak friet met ketchup en kaassoufflé naar binnen moest werken. Voor €4,20. Wat dus één vijfde van mijn budget was. Maar eerlijk, dit was een uitzondering van hoge klasse en ik er écht niets aan doen… Verhongeren was geen optie. En ik had gewoon zin in patatten.

Dag 4

Continue omringd worden door lekker eten en drinken wordt toch wel steeds moeilijker. En dan vooral wanneer je thuis komt en je huisgenoten met z’n allen een luxe maaltijd naar binnen zitten te werken. Waar ik dan naast zit. Met mijn witte rijst, bladspinazie en kipburger. Ook lekker, maar geen feestmaal. Gelukkig had ik die avond afgesproken met een vriendin om een drankje te doen in de stad. Zoals afgesproken vallen dit soort kosten niet binnen de challenge en goed ook. De wijn was fijn en deze avond kostte me €14,35. Hoewel ik dit soort uitgaven regelmatig heb, stond ik er dit keer wel echt bij stil. Ik heb gewoon bijna eten voor een hele week opgedronken.

Dag 5

Al vier dagen yoghurt met cruesli en beschuit met kaas en ei. Mijn god, wat wordt dat saai na de ik-eet-een-karige-lunch-die-ik-gisteren-ook-heb-gegeten-kan-iemand-misschien-een-frikandel-doneren. Er wordt inmiddels niet meer raar opgekeken tijdens de lunch. En ook ben ik nu wel gewend aan het feit dat ik met deze extreem leuke uitdaging bezig ben. Bovendien ben ik al over de helft en dat gaf een fijn vooruitzicht. Helaas zat ik te snel met mijn hoofd in de eetbare wolken, want donderdag is borreldag op werk. Alcohol maakt hongerig en dus moest er gegeten worden. Sta je ineens bij de Maccie. *Katsjing* €8,85 voor een menuutje, de helft van mijn budget. “Gaat niet zo lekker met het geld hè.” Nee, niet echt.

Dag 6

Oké, genoeg calorieën gehad de afgelopen dagen. En genoeg geld uitgegeven ook. Maar onder het mom van ‘geld moet stoppen met rollen deze week’ heb ik weer wat frisse moed en zit de week er ook bijna op. Yes! Op deze mooie vrijdag wist ik het ook goed vol te houden. Mede mogelijk gemaakt door de koffieautomaat op het werk met een rijke keuze aan vloeibaar lekkers. Deze week heb ik het hele menu al gehad, van warme chocomelk tot wiener melange. Water is ook maar saai en deze automaat is gratis. Winnen!

Dag 7

Laatste dag van mijn lijdensweg. Feesie! Dit is een makkie, want ik heb nog een berg met eten en nog maar één dag te gaan. Bovendien is de finish in zicht en dat betekent dat ik morgen weer pizza mag bestellen en naar binnen mag stouwen alsof ik meegedaan heb aan Expeditie Robinson. Alle restjes werden opgemaakt (ja, ik werd heel creatief van deze week) en ik had zelfs nog eten over ook!

Conclusie

Of ik mijn experiment overleefd heb? Ja en nee. Ik heb natuurlijk hier en daar – per ongeluk – wat extra uitgaven gedaan waardoor ik ‘de week overleven met 20 euro’ niet officieel gered heb. Maar voor m’n gevoel wel. Een week lang heb ik geen enkele stap gezet in de supermarkt en ik ben door dit proefje bewuster na gaan denken over alle andere uitgaven. Wist je dat je voor één wijn in de kroeg wel zes komkommers kan kopen? Net als vier broden, of 5 pakken rijst? Niet dat ik nu opeens als moeder Theresa door het leven ga, al m'n geld aan boodschappen uitgeef en nooit meer leuke dingen ga doen. Het heeft me eerlijk gezegd wel aan het denken gezegd, maar ik ben toch blij dat ik gewoon weer geld kan uitgeven aan pepernoten, popcorn en veel te dure wijn die toevallig in de bonus is.