* BNNVARA - De Muziekbieb | Zomermuziek

De Muziekbieb | Zomermuziek

leestijd 4 minuten
De Muziekbieb | Zomermuziek

De laatste Muziekbieb ging over cumbia, een muziekgenre waar de zon in je bovenkamer van gaat schitteren. Maar wacht! Er zijn nog veel meer nummers waar de zon voor op gaat. Daarom ben ik voor jullie de archieven van mijn bibliotheek ingedoken, op zoek naar de parels van de zomermuziek.

Summer Jam van The Underdog Project, Plage van Crystal Fighters en Dragostea Din Tei van O-Zone zijn natuurlijk bekende zomernummers. Stuk voor stuk gigantische knallers en soundtracks van de zomer waarin ze uitkwamen. Maar zodra de zomer voorbij is komen deze nummers doorgaans terecht in het mapje ‘ironische nummers voor je oma’s buurtfeestje’. Dat is jammer: zomermuziek verdient dagelijkse glorie.

William Onyeabor

Neem nu bijvoorbeeld de muziek van William Onyeabor. Wie? Goede vraag, eentje die menig mens zal stellen. Het label Luaka Bop bracht een verzamelalbum uit van zijn muziek, genaamd Who Is William Onyeabor. De beste man is gehuld in mysterie. Dat zijn discografie ongeëvenaard is is een feit. Zijn mysterieuze levensverhaal doet hier niet voor onder.

Wat wel bekend is: William was een succesvol zakenman uit Nigeria. In de jaren zeventig had hij zijn eigen studio, label, vinylfabriek en filmbedrijf. Hij maakt afrobeat vol synthesizers. De muziek is goed om op te dansen en het heeft die zomerse sound. Maar wanneer je goed luistert, heeft het soms ook een donker randje, zoals op When The Going Is Smooth And Good, uit 1985. William zingt dat iedereen vrienden wil zijn als je succes hebt, maar zodra het slecht gaat zijn ze allemaal weg en komen ze alleen terug om je verder neer te halen.

Na deze plaat is Williams muzikale vuur gedoofd. Hij stopt met muziek om zich volledig op het christendom te storten. Lang bleef hij onder de radar tot er een documentaire over hem werd uitgebracht, maar zelfs na het zien van de documentaire blijft hij een mysterieuze man.

West-Afrika

Het zonnigste continent ter wereld zit bomvol zomermuziek. Vooral West-Afrika kan er wat van. Naast William Onyeabor is er ook nog Pat Thomas uit Ghana, Orchestra Baobab uit Senegal en al eerder schreef ik over Kaapverdië, een eilandengroep aan de westkust. De traditionele muziek zoals funana, gecombineerd met westerse disco en funk, jaagt het grauwe weer de stuipen op het lijf.

Aloha Got Soul

Als ik aan de zomer denk, denk ik altijd aan surfen. En wanneer ik aan surfen denk, kom ik al gauw uit bij Hawaï. Eigenlijk is bijna alle Hawaïaanse muziek zomers. Het label Aloha Got Soul brengt de beste muziek van de jaren zeventig en tachtig uit. Eén van de nummers die ze ontdekt hebben is Countryside Beauty van Tender Leaf, misschien wel hét nummer dat de zomer perfect omschrijft.

The Endless Summer

Over surfen gesproken. De meest legendarische surf-film ooit gemaakt is The Endless Summer uit 1966. Hierin worden twee surfers gevolgd op een surftrip over heel de wereld. De soundtrack van de film is gemaakt door The Sandals, een surfrockband uit Californië. De instrumentale muziek werkt het best met de film erbij, maar dat is zeker geen straf aangezien deze heerlijk wegkijkt na een warme zomerdag.

De zomer hoeft niet drie maanden te duren. Er is muziek in overvloed die 365 dagen UV-straling uit je speakers tovert. Wordt je bovenkamer overschaduwd door regen uit de hemel en heb je een shot vitamine D nodig? Zet één van deze platen op, rol onder het zonnebankje en de zomer is weer terug.

ben je toch nog niet helmaal klaar voor vrolijke muziek? Check dan De Muziekbieb over Post-Punk.