* BNNVARA - De tijdlijn van Puck | Het Instamuseum

De tijdlijn van Puck | Het Instamuseum

leestijd 4 minuten
De tijdlijn van Puck | Het Instamuseum

In het InstaMuseum spreken we kunstenaars met een museumwaardige tijdlijn. Hoe weten deze creatieven zich te onderscheiden en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter. 

Deze week in het InstaMuseum: illustrator @artbypuck (19).

“Negatieve reacties waren juist iets dat voor motivatie zorgde”

“Als je in Brabant gaat wonen nadat je eerst zeven jaar in Schiedam hebt gewoond, dan is dat nogal een rare stap. Breda is saai en er is weinig te doen. Op school zag ik er anders uit. Ik had andere interesses waardoor ik best wel opviel. Anderen zagen dat als redenen om mij te pesten. Tijdens de middelbare school kwam ik er al snel achter dat de dingen die ik maakte mensen irriteerde. Het is eigenlijk heel grappig dat je mensen boos kan maken met een tekening. Dit zorgde ervoor dat ik alleen maar meer motivatie kreeg om werk te maken.”

“Mijn ouders zijn zelf ook creatief en hebben me heel erg gevormd tot wie ik nu ben. Ik werd altijd door mijn vader meegesleurd naar concerten en er waren altijd punkers over de vloer. Elke week had ik een nieuw boek om te lezen en ik ging vaak naar museums. Sinds kort woon ik bij mijn vader in Rotterdam waarmee ik nog steeds naar optredens en musea ga.”

“Ik mocht mijn werk niet ophangen op school”

“Alles wat in mijn hoofd zit komt eruit als ik teken. Frustraties - eigenlijk alle emoties - en dingen die ik tegenkom. Op straat spreek ik veel mensen aan voor inspiratie. Vrouwen, Keith Haring en fenomenen zoals Tumblr en Instagram zijn ook grote inspiratiebronnen. Eigenlijk is bijna alles wat ik in mijn omgeving tegenkom iets wat ik kan gebruiken. Of het nou een stoel of een mooie vrouw is.”

“Mijn kunst is feministisch, maar ook niet helemaal. Ik probeer vooral te choqueren en anarchistisch te zijn. De laatste tijd wil ik niet meer perfect zijn, alles tekenen wat in mijn hoofd opkomt en niks uitgummen. Vaak krijg ik heftige reacties op mijn werk, zelfs van leraren. In mijn laatste jaar op de havo heb ik een tekening gemaakt die sommige leraren zelfs niet aan konden. Uiteindelijk mocht ik het niet ophangen naast het werk van de andere studenten. Het is een tekening van twee naakte meisjes met allemaal slangen aan hun lichaam. Ook al vonden de leraren het niks, ik ben er het meest trots op van al mijn tekeningen.”

“Ik ben heel lucky en alles gaat vanzelf”

"Het promoten van mijn werk doe ik niet echt. Ik zet alles natuurlijk op Instagram en Tumblr maar eigenlijk ben ik heel ‘lucky’ en gaat alles vanzelf. Veel mensen delen wat ik maak. Soms wordt er ook iets gebruikt zonder mijn toestemming zoals een rapper die een afbeelding van mij gebruikt voor een nieuw nummer, dat vind ik wel kut.”

“Een keer per week maak ik een tekening voor Blogporn, een erotisch poëtische blog. Hiermee verdien ik wel wat geld maar ik wil ook kleding gaan maken om wat meer te verdienen. Het lijkt me heel vet om kleding te ontwerpen voor skatemerken ook al ben ik niet zo goed in samenwerken. Ik ben erg eigenwijs en wil alles op mijn eigen manier dus het liefst werk ik alleen.”

“Over de toekomst nadenken is bullshit”

“Mijn bed is mijn favoriete werkplek. Bijna alles wat ik teken, maak ik in of op mijn bed. Met een jointje erbij kan alles er in een keer uit komen. Wiet inspireert me mega erg. Tegelijkertijd speelt mijn stemming ook mee: soms maak ik ook drie maanden niks. Het ligt er heel erg aan hoe ik me voel.

“Op dit moment doe ik niet zo veel. Ik had me aangemeld voor de kunstacademie Sint Joost in Breda maar op het laatste moment besloot ik het toch niet gaan doen. Eerlijk gezegd weet ik niet wat ik met mijn toekomst wil. Wel wil ik heel graag naar de Willem de Kooning-academie in Rotterdam om daar misschien illustratie te gaan studeren. Over de toekomst nadenken, is bullshit. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. En erover nadenken, is zinloos. Ik hoop gewoon dat ik nog veel inspirerende mensen ga ontmoeten, mezelf blijf en niet mijn rechterhand verlies zodat ik niet meer kan tekenen.”