* BNNVARA - De tijdlijn van Ryanne van Dorst | Het InstaMuseum

De tijdlijn van Ryanne van Dorst | Het InstaMuseum

leestijd 14 minuten
De tijdlijn van Ryanne van Dorst | Het InstaMuseum

In het InstaMuseum spreken we kunstenaars met een museumwaardige tijdlijn. Hoe weten deze creatievelingen zich te onderscheiden van de rest en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter.

In het InstaMuseum van deze week: Ryanne van Dorst. Misschien ken je haar al van de rockband Dool of van tv-programma’s zoals Nachtdieren en Holland! Maar ze maakt ook prachtige foto’s. Een goede reden om eens te kletsen over haar hobby.

BNNVARA (Victor): Wanneer ben je begonnen met fotograferen? 

Ryanne: “Nou, een paar maanden gelden. Ik wilde al heel lang gaan fotograferen, maar het kwam er niet echt van omdat ik veel bezig was met muziek en andere dingen. Tot ik gevraagd werd voor ‘Het Perfecte Plaatje’, een fotografieprogramma van RTL4. Het was een teken uit de kosmos dat ik het moest gaan doen.”

Denk je dat je er aanleg voor hebt?

“Nee, ik heb nog steeds het gevoel dat ik maar wat aan het doen ben. Fotograferen werkt heel ontspannend voor me omdat ik het idee heb dat ik er niet echt iets mee moet of er goed in moet zijn. Ik kan gewoon lekker experimenteren en proberen mijn eigen stijl te vinden.”

Is dat anders dan met je muziek?

Daarin moet ik ook niets. Er is wel meer druk omdat mensen wèl iets verwachten van me. Bij fotografie is die druk er niet. Al mijn foto’s zijn een experiment, een ontdekkingsreis. Sommige dingen gooi ik online en andere dingen bewaar ik voor mezelf omdat ze heel goed zijn.

Waarom wil je dat niet online zetten?

De foto’s die nu online staan, vind ik ook heel vet, maar er zijn ook foto’s waar ik veel meer tijd en moeite in stop. Die wil ik nog even laten sudderen en niet gelijk te grabbel gooien. Misschien zou ik er ooit wel een expositie mee willen doen, maar dan is er wel ineens die druk. Voorlopig vind ik het prima zo.

Wat vind je het leukst om te fotograferen?

Ik weet niet wat voor soort fotografie ik eigenlijk leuk vind, alles is leuk namelijk. In de zomer heb ik door Europa gereden in een busje, elke dag lekker wandelen met de hond en dan overal foto’s van maken. Dat vond ik echt te gek om te doen. Maar als ik op straat ben en de mensen daar fotografeer of in een studio dan vind ik dat net zo leuk.

Tijdens de opnames van ‘Nachtdieren’ probeer ik veel foto’s te maken van de mensen die voorbijkomen. Tot ergernis van mijn regisseur, die de hele tijd met mijn camera moet rondzeulen. Ik probeer de kleurrijke types eruit te pikken. Als je maar lang genoeg doorvraagt, heeft iedereen wel een mooi verhaal te vertellen. Alleen moet je eerst door drie lagen heen prikken voor je dat ziet. Een goed portret prikt dwars door die lagen heen.

Wat wil je met je foto’s laten zien?

Met fotografie kan je de wereld door jou ogen laten zien. Op het moment dat je dat goed kan doen, mag je jezelf een echte fotograaf noemen. Fotografen zoals Sylwia Makris of Torbjørn Rødland hebben zo’n eigen stijl die ik heel mooi vind. Ik ben nog lang niet op dat punt denk ik, maar hopelijk kom ik daar ooit nog.

Meer InstaMuseum? Vorige week gingen we langs bij illustrator Jasmijn de Nood.