* BNNVARA - De VARA en de Tweede Wereldoorlog

De VARA en de Tweede Wereldoorlog

leestijd 2 minuten
De VARA en de Tweede Wereldoorlog

Op 1 september 1939 viel Hitler Polen binnen, en gaf daarmee het startschot voor de dodelijkste oorlog uit de geschiedenis. Hoewel Nederland zich, net zoals tijdens de Eerste Wereldoorlog, neutraal had verklaard, bleek een inval van Duitsland onafwendbaar. Op 10 mei staken Duitse troepen de grens over. Het Nederlandse leger bood weerstand, maar was niet opgewassen tegen de Duitsers. 

Nederlandse soldaten staan op wacht in 1939

Arbeiders zouden eigenlijk nooit tegen elkaar vechten, was in de decennia voor de oorlog afgesproken. Maar tussen 1940 stonden de arbeiders van de SDAP plots lijnrecht tegenover de arbeiders van de NSB.

Hoe hield de VARA eigenlijk stand?

Voorzitter Arend de Vries weigerde propaganda te maken voor het nationaal-socialisme maar zette de werkzaamheden van de VARA wel door tijdens de oorlog. Sommige leden van de SDAP zagen dit als verraad. In maart 1942 werden alle Nederlandse omroepen vervangen door een staatsomroep. Pas na de oorlog kon de VARA haar werkzaamheden hervatten.

Canadese troepen bij de bevrijding in Holten-Rijssen

In de aflevering “De Oorlog” verkent Erik Dijkstra de geschiedenis van het socialisme in Nederland tijdens de oorlog:

Dagboekfragmenten van jonge meisjes tijdens de oorlog, het ‘Pianoconcert voor de Linkerhand’ van Maurice Ravel, goochelaar Ben Ali Libi. De Tweede Wereldoorlog is in veel facetten aan bod geweest bij De Wereld Draait Door.

Bekijk hier de compilatieaflevering die DWDD dit jaar tijdens herdenkingsdag uitzond.

De Strijd was een achtdelige documentaire serie over de geschiedenis van het socialisme. DWDD is elke werkdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.