Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Digitale Pop Art

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Instagramuseum-portal
Van iPhone-fotografen tot Photoshop-wonders, op Instagram is nog veel te ontdekken in de massastroom aan selfies. Dus zie jij in ons InstagraMuseum moderne kunst die je gewoon op Instagram vindt. En waar jij vervolgens ook wat van kan vinden. Dus geen drie groene strepen op de muur, maar wél digitale creatievelingen die klikwaardige kunstwerken maken die je raken.  
Moderne kunst is in ons digitale tijdperk iets heel anders dan wat gevingerverfde verfklodders in een gouden lijst. Toch duiken we vaker in onze telefoon dan in een museum en wint onze social media-verslaving het vaker van onze nieuwsgierigheid naar kunst. Maar waarom niet het beste van deze twee werelden combineren? In ons InstagraMuseum stellen wij daarom de digitale kunstenaars van nu en morgen tentoon. Kun jij rustig op dat schermpje blijven staren en tóch van kunst genieten.
Als het werk van grafisch designer en hedendaagse kunstenaar Lucy Bryant je ergens aan doet denken, is dat niet zo gek. In haar kunst maakt ze gebruik van Pop Art-invloeden en punk muziek. Van klassieke landschapsschilderijen tot de werken van iconische kunstmeesters, Lucy geeft daar haar compleet eigen draai aan. Het resultaat? Een humoristisch plaatje, waar je zeker twee keer over nadenkt.
In hetzelfde straatje past Saint Hoax. Deze Syrische artiest maakt kunst met een satirisch randje. Denk aan een Donald Trump verkleed als travestiet of de maagd Maria die Madonna’s ‘Like A Virgin’ op haar jurk heeft geprint. Saint Hoax noemt zijn kunst ‘POPlitically incorrect’ en hij wil met zijn werk de lijn tussen politiek en de popcultuur vervagen, zodat wij onszelf vragen stellen in wat voor bizarre wereld we eigenlijk leven. En dat levert fantastische beelden op. Zoals een paus die zwaaiend over de rode loper wandelt en een Assepoester die roze Crocs uitpakt.
We blijven in deze reeks even Pop Art-sferen. Neem de Franse artiest Greg. Hij werd bekend door zijn ‘Secret Life of Heroes’- reeks waarbij hij superhelden zoals wij die kennen nét even in een ander, hedendaags jasje verpakt. Op zijn Instagram-account zie je niet alleen zijn werk, maar ook waar hij zijn inspiratie vandaan haalt én krijg je een kijkje in de kunstkeuken hoe hij vervolgens te werk gaat. Verwacht een kauwgomblazende Princess Leila, Spiderman die naar zijn kruis grijpt en een rokende Sneeuwwitje. Zijn werk is meer dan alleen kunst met een knipoog.
Studio Stout is het creatieve kindje van artiest Mignon Nusteling. In haar werk wil ze jou een kijkje geven in een andere wereld. Zoals zeemeermin Ariël die Belle kust, onder het mom ‘under the sea is where the magic happens’. Ze doet alles, van visagie tot fotografie en illustraties. En al haar werk is bedekt onder een surreëel sausje waardoor je wel even drie keer nadenkt wat je nu eigenlijk ziet.
When drags meets Pop Art, dat is wat je te zien krijgt op het account van pop artiest Cheyne Gallarde. Van toffe illustraties tot tattoo-waardige plaatjes, je rent nog nét niet naar de dichtstbijzijnde tattooshop. Geboren en getogen op Hawaii, begon Cheyne met het maken van fan art voor de show Drag Race. Inmiddels is de kunstenaar zo succesvol, dat hij is gestopt met het maken van tattoo-art en zich nu volledig focust op Pop Art. Hoe hij dat maakt? Allemaal met zijn Apple-pennetje en een iPad.
Meer van dit zien? In het volgende InstagraMuseum zie je animatie-artiesten die in hun smart-pen kruipen en fantastisch tekenen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!