* BNNVARA - Dikke toeristen mogen niet op ezels rijden

Dikke toeristen mogen niet op ezels rijden

leestijd 2 minuten
Dikke toeristen mogen niet op ezels rijden

In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Ezels zijn in staat enorm veel gewicht te dragen. Maar er zijn grenzen. En die grenzen worden al decennialang overschreden door bezoekers van het Griekse eiland Santorini. Het Ministerie van Plattelandsontwikkeling heeft daarom nieuwe wetten het leven in geroepen die het welzijn van ezels in Griekenland moet waarborgen. Mensen boven de honderd kilo mogen niet langer meer op ezels in Santorini rijden. 

Dikke toeristen

Ezelritten zijn op Santorini allesbehalve ongebruikelijk: het eiland telt veel stijle trappen en straten, en die zijn op ezels makkelijk te bewandelen. Maar dat is geen goede zaak, zeggen lokale boeren en dierenrechtenorganisaties. De dieren zijn volgens hen niet in staat om meer dan honderd kilo te tillen. De boeren pleiten al langer voor een verplichte weging van toeristen voordat ze het zadel inspringen.

Petitie

Op de Facebookpagina ‘Help the Santorini Donkeys’ is deze zomer veel aandacht besteed aan het probleem. Zo zijn er bijvoorbeeld petities gestart tegen het overbelasten van ezels, en zijn er hartverscheurende foto’s gedeeld van uitgeputte ezels. En dat met veel succes – het Ministerie van Plattelandsontwikkeling heeft nieuwe wetten het leven in geroepen die het welzijn van ezels in Griekenland moet waarborgen. Het ministerie stelt dat ezels geen gewicht meer mogen dragen van meer dan honderd kilo of meer dan één vijfde van hun lichaamsgewicht. 

Mocht je dus zwaarder zijn dan honderd kilo en de straten van Santorini willen verkennen, pak dan gewoon lekker de fiets of ga te voet.

Ben jij een dierenliefhebber? Lees dan hier hoe een aapje een bus bestuurt in India.