Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Duizenden wetenschappers sluiten zich aan bij de beweging tegen ‘killer robots’

  •  
18-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ex machina 2.0
In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Killer robots. Ken je ze nog? Begin juli schreven we nog dit artikel , over het gevaar omtrent deze autonome moordmachines en hoe België het eerste land ter wereld was dat deze bots uit het leger weerde. Een goed begin volgens meer dan 3,000 experts en de Verenigde Naties, die de robots als hartstikke gevaarlijk bestempelden. Ben je weer bij? Mooi. Want we hebben goed nieuws.

Belofte

Om dit idee hard te maken, hebben namelijk meer dan tweeduizend wetenschappers uit het veld van artificial intelligence (AI) inmiddels een belofte ondertekend waarin zij beloven niet bij te dragen aan de bouw van de AI killer robots. Onder hen zijn onder andere Elon Musk – je weet wel, die ene van SpaceX die een auto de ruimte in stuurde – en Demis Hassabis, directeur van DeepMind. De ondertekening heeft betrekking tot autonome AI met dodelijke wapens. Het morele probleem is daarbij is voornamelijk dat de robot dus zou kunnen bepalen wie (over)leeft en wie sterft – een toch al beladen beslissing, die je liever niet overlaat aan een machine.
Een stap richting de beperking van killer robots is gezet. Of het voldoende is? De tijd zal het leren. En ach – anders kunnen we altijd nog op Mars gaan wonen .
Over Elon Musk gesproken - is hij nou een superheld of superlul? Lees hier de column van Oifik.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.