Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

'En nu klaar met het verdriet!' | Interview

  •  
05-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
9946.w900.r900-506.2cbc114
Hetty Nietsch maake de documentaire Verlaten, over wat het met je doet als je vrijwel uit het niets aan de kant te wordt gezet door diegene waar je oud mee hoopte te worden. Verlaten zie je maandag 5 februari om 20:35 op NPO 2.

Hoe kwam het op het idee voor deze film?

Soms liggen de beste ideeën op straat. Je kijkt om je heen en ziet dat het heel veel mensen overkomt dat ze door hun  partner op een zeker moment worden verlaten. Dat bleek erger te zijn dan ik had gedacht, dus besloot ik er een film over te maken.

Wist je gelijk in welke vorm het moest zijn?

Ik wist wel dat het over het verlaten moest gaan. Dus wilde ik alleen de mensen aan het woord laten die zelf verlaten waren en niet ook nog hun partners. Ik had geen zin in die strijd. Het moest niet een verhaal worden over wie er nou gelijk had.

Met welk doel heb je die mensen geportretteerd?

Ik merk aan veel mensen die verlaten zijn dat hun omgeving er niet altijd even invoelend over is. Die denken: “we zijn nu een paar maanden verder, het is nu wel mooi geweest.” Het leek mij daarom een goed idee om die omgeving eens te laten merken dat er bij het verlaten zijn een soort rouw komt kijken die soms erger is dan wanneer iemand overlijdt.
Degene waarvan je dacht de rest van je leven mee te delen, vindt het ineens niet meer zo’n goed idee, en gaat met iemand anders verder die “leuker” is dan jij. Als iemand is overleden is het overmacht en heeft niemand het gewild. Maar als iemand die bij je was kiest voor een ander leven en doorleeft met een andere vrouw of man, en soms zelfs kinderen, dan is dat heel erg pijnlijk

Hoe is jouw eigen relatie?

Ik ben al veertig jaar met dezelfde man.

Heeft jouw relatie invloed gehad op het maken van deze documentaire?

Ik ben wel heel erg dankbaar! Ik vind het heel goed van onszelf dat we al zo lang bij elkaar zijn en ik nog steeds het gevoel heb dat we elkaar gelukkig kunnen maken. Dat vergeten mensen soms als ze heel lang bij elkaar zijn. Je moet zorgen dat diegene die met jou leeft het leuk vindt als je thuiskomt ‘s avonds. Daar ben ik me door het maken van deze film nog bewuster van geworden.

Ben je niet bang geworden?

Als je ziet hoe het kan lopen, dat je er totaal niet op bedacht bent, en die man of vrouw ineens zegt: “nou, het is mooi geweest.” En dat dat dan ook meestal op een wrede en hardvochtige manier gaat, zonder op een normale manier afscheid te nemen. Dat vind ik wel een angstig idee 
Interview gaat verder onder de trailer

Waarom vinden mensen in je omgeving snel dat je zeurt? Iedereen heeft toch wooit liefdesverdriet gekend?

Veel mensen in je omgeving zeggen snel: “Ah joh, die man is het helemaal niet waard, die rotzak. Laat toch gaan, laat je leven niet verpesten.” Maar het is zo moeilijk als mens om controle te hebben over je eigen verdriet, dat kan je niet uitzetten, dat ís er gewoon. Eén van de hoofdpersonen staat ermee op en die gaat ermee naar bed. Dat hangt als een zware deken over zijn hele wezen heen en het lijkt mij ontzettend moeilijk om dan tegen jezelf te zeggen: “klaar, ophouden, nieuwe start maken, ga voor jezelf.” Dat doe je niet zomaar.
Gedumpt worden doet zo veel met je zelfbeeld, met je ego. Iemand zet jou als een vuilniszak bij de deur, als een oude jas.
Wat ik heb geleerd is dat het ontzettend lang duurt en het een soort open wond is die heel moeilijk dicht. Je hebt ermee te dealen. Dan is het heel fijn als je een nieuw iemand vindt.

Waarom zijn mensen niet voorbereid op zoiets?

Omdat je denkt dat het jou niet overkomt. Omdat je denkt dat jij de moeite waard bent. Iemand gaat jou niet verlaten, want je bent toch fijn en aardig

Denk je dat mensen die zelf iemand verlaten hebben ook deze gevoelens hebben?

Ja. Iemand zegt ook in de film: “Ik word liever verlaten dan dat ik iemand ben die zoiets iemand aandoet. Dat is ook vreselijk.”
Ik hoop een vervolg te maken met vijf mensen die zelf iemand verlaten hebben om van hun te horen hoe ze dat deden, en hoe het was. Was het gras echt groener? Zijn ze gelukkiger? Hoe gaan ze om met de wetenschap dat ze iemand verdriet hebben gedaan?

Wat kan je voor iemand doen die is verlaten?

Blijf erover praten. Op een gegeven moment ben je het wel beu als het jaren duurt, maar denk niet: “nu moet het maar eens klaar zijn met het verdriet.” Zo werkt het niet.

Verlaten zie je maandag 5 februari om 20:35 op NPO 2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!