* BNNVARA - Fruitfiasco in Australië: steeds meer naalden aangetroffen in fruit

Fruitfiasco in Australië: steeds meer naalden aangetroffen in fruit

leestijd 2 minuten
Fruitfiasco in Australië: steeds meer naalden aangetroffen in fruit

In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Het is deze maand schrikken geblazen in Australië: in het hele land treffen mensen naalden aan in hun fruit. En waar het eerst bleef bij aardbeien en bananen, is er deze week ook al een naald aangetroffen in een mango. 

Copycats

Daily Telegraph meldt dat de naaldmango afkomstig uit een supermarkt in Brisbane. Niemand is gewond geraakt, maar de politie ziet alle reden om een groot onderzoek te starten naar de dader. In september zijn namelijk dertien mensen en een hond slachtoffer geworden van fruitsabotage. Ze liepen verwondingen op tijdens het eten van – wat de politie noemt – ‘besmette’ aardbeien. De autoriteiten zien om deze zieke daden dan ook reden genoeg om zowel aardbeien als mango’s als ‘onveilig’ te bestempelen totdat de onderste steen boven is.

In eerste instantie dacht de Australische politie dat deze sadistische daad verricht is door een kwaadwillende oud-medewerker van een fruitteler of supermarkt, maar het bleek om een dertienjarige plaaggeest te gaan. De politie gelooft echter dat er meerdere daders actief zijn. De aanhouding van de jongen weerhoudt zogeheten ‘copycats’ er niet van om misbruik te maken van de paniek: er worden nog steeds naalden aangetroffen in aardbeien en mango’s. Men is bang.

Straf

De Australische premier Scott Morrison heeft in ieder geval geen goed woord over voor de daders. Hij noemt ze lafaards. En als het aan hem ligt, krijgen zij een geheel onverzorgde reis naar de gevangenis. En zo’n reis duurt lang: die kan tien jaar duren, zelfs.

Naast de mensen die verwondingen opliepen door naaldfruit, zijn ook fruittelers slachtoffer van deze zieke misdrijven: de schade loopt op tot in de miljoenen, en het is nog niet zeker wanneer de situatie verbetert.