* BNNVARA - Heeft iemand het nummer van Halbe Zijlstra nog?

Heeft iemand het nummer van Halbe Zijlstra nog?

leestijd 5 minuten
Heeft iemand het nummer van Halbe Zijlstra nog?

En ja hoor, daar gaan we weer. Mijn VVD-bingokaart begint steeds voller en voller te raken, want er is weer een VVD’er in opspraak. Ditmaal Stef Blok: voormalig Minister van Dakbedekking en inmiddels Minister van Buitenlandse “hoe-zorg-ik-ervoor-dat-de-halve-wereld-niet-boos-op-me-wordt “Zaken. Dat ging een paar maanden goed. Maar die positieve bubbel van weleer is met een naald ter grootte van het zwaard van Damocles lek geprikt. Want Suriname is volgens Blok een ‘failed state’, en multiculturele samenlevingen kunnen gewoon niet functioneren zonder dat er blik geweld wordt geopend. Niet zo lekker bezig Stef. Wat nu? Het is wat voorbarig om te denken dat Blok moet aftreden. Alhoewel, je weet het maar nooit. Zeker nu Blok ook internationaal onder vuur is komen te liggen kan monsterboard.nl plotsklaps een push-melding sturen over de vacature voor Minister van Buitenlandse Zaken. Mocht Blok aan het korste eind trekken: hier alvast een top 5 van mensen waarvan ik denk dat zij de VVD-minister prima kunnen vervangen. 

1. Halbe Zijlstra

Dit lijkt mij toch de meest voor de hand liggende keus. Inmiddels wel politicus-af door een klein, nietszeggend incidentje. Soit. 

Halbe Zijlstra is een ambtenaar pur sang. Een patriot met hart voor het vaderland. De dag kan bij deze man niet beginnen zonder een paar coupletten van het Wilhelmus luidkeels mee te zingen. Oranje tranen inbegrepen.

Halbe houdt van lange fietstochten door mooie Friese wijken zoals de Wielenpôlle, avonden rummikub spelen en de plaatselijke bakker erop wijzen hoe fijn wij het wel niet hebben in Nederland. En dat dankzij al die fucking vrijheden. Daarnaast geniet dit politieke zwaargewicht ervan moralistische politici – die altijd hun speechjes klaar hebben staan - op hun plek te zetten.Want wijzen met het moralistische vingertje naar dictators en andere boosdoeners die een schrikbewind voeren zijn aan deze meneer niet besteed. 

Een buitenlandse relatie onderhouden? Geen probleem. Stuur deze man naar een meeting met Vladimir Poetin en de rest is geschiedenis. Zo’n meeting zou megasnel gaan. Zó snel zelfs dat het lijkt alsof die meeting nooit heeft plaatsgevonden! 

2. Vladimir Poetin

Ook een man van statuur. Heeft geen Nederlands paspoort, maar dat lossen we wel op. Want zeg nou zelf: wie wil deze beer rijdende nestor niet in zijn elftal hebben? Poetin houdt eigenhandig de halve wereld in een politieke houdgreep. Daarnaast is zijn kennis van geopolitiek van belang voor Nederland. Neem nou bijvoorbeeld het aardgas-probleem in Groningen. Onze bewindslieden weten sinds enige jaren dat het pompen van een miljoenmiljard kubieke meter (bcm) gas per jaar slechte gevolgen heeft voor de leefomgeving. Rusland produceert zo’n 669 miljard bcm per jaar. Met Poetin aan boord verbeteren we de bilaterale relatie tussen Nederland en Rusland en staan wij garant voor meer gas. Doe het voor de Groningers!

3. Ivanka Trump

De dochter, niet de vrouw van. Paspoort niet inbegrepen. Ivanka behoeft weinig introductie. Ze is de dochter van president Donald Trump, momenteel de machtigste man op aarde. En dat brengt aardig wat voordelen met zich mee. Als Poetin ons aanbod afslaat, de lul, dan hebben wij altijd nog de optie tot het verbeteren van de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten. Daar staan vast wel wat concessies tegenover, want Nederland is niet bepaald het grootste land op het politieke wereldtoneel. Maar goed. Ook daar wil ik alvast een voorzet voor geven: Amsterdam wordt New Amsterdam. De Tweede Kamer wordt de White Chamber en we dopen voetbal officieel om tot ‘soccer’. Tot groot genoegen van taalpuristen. Ivanka is daarnaast erg begaan met de wereld en verkondigt vrouwenrechten daar waar het kan. Net als haar vader.

4. Johan Derksen 

We gaan weer even terug naar Nederland. Naar Grolloo, om precies te zijn. Want daar woont Johan Derksen. Momenteel nog voetbalprofeet en maatschappelijk prelaat, maar voor het juiste bedrag is deze Johan vast en zeker te strikken. De beste man is niet op zijn mond gevallen en zegt waar het op staat. Bevolkingsgroepen of andersdenkenden over een kam scheren zijn totaal niet aan de beste man besteed. En hij kan het ui-ter-mate goed vinden met mede-politici zoals Sylvana Simons. Mensenrechten staan hoog op zijn agenda. Zo is hij tegen de ‘vervolging van journalisten’ in Turkije en mordicus tegen de doodstraf in Saudi-Arabië. En dat hebben we als Nederland nodig: iemand die mensenrechten hoog in het vaandel heeft en dit ook en plein public te zeggen. Goede zaak!

5. Die lul die alleen de kop of slechts de eerste drie regels leest van dit stuk, boos wordt en zich in de commentarensectie afvraagt: “Is dit is waar mijn belastingcenten naartoe gaan?” 

Dit moet toch wel de crème de la crème zijn. Die gefrustreerde lul (en/of feeks) die bij het zien van de drie rode strepen van BNNVARA al begint te nagelbijten. “Daar zijn ze weer: die linkse onderkruipsels. Hoe durven ze satirisch te doen over abjecte uitspraken van bewindslieden.” Daarna gaat het snel: die frustraties worden uitgekotst in lichtelijk onverteerbaar internet-Nederlands. En dat is précies wat wij nodig hebben. Iemand die snel kan schakelen, online kritisch zijn en zich er niet voor schaamt om af en toe een spelfautje te maken. Dat hebben wij nodig.