Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe reageren mensen op zoenende stelletjes op straat?

  •  
17-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10510 keer bekeken
  •  
zoenen2
Drie stelletjes – één hetero, één homo en één lesbisch - zoenen op straat. De vrij heftige reacties werden gefilmd met verborgen camera.
In een video van Spuiten en Slikken vertelt Jurre Geluk dat hij eigenlijk niet met zijn vriendje durft te zoenen op straat, omdat hij bang is voor de reacties. Wat zou er gebeuren als hij het toch zou doen? Hij zette het volgende experiment op: drie stelletjes – hetero, homo en lesbisch – gingen op straat staan zoenen. Met een verborgen camera werden de reacties van de voorbijgangers gefilmd, waarna Jurre de mensen confronteerde met hun opmerkingen.

Het gevoos van het hetero stel trekt amper de aandacht van de mensen op straat. Dat is duidelijk anders als het gaat om twee jongens en twee meisjes. ‘Bah bah’, roept een vrouw als ze het lesbische stelletje ziet zoenen. ‘Gadverdamme’, snatert een man als hij twee jongens ziet zoenen. Conclusie van het experiment: de mens op straat kan nare opmerkingen over homoseksualiteit maar moeilijk voor zich houden.

Maar niet alleen het kussen leidt tot deze opmerkingen, ook hand in hand lopen krijgt flink wat commentaar, zo ontdekte Jurre in een eerder experiment dat tot een vergelijkbare conclusie leidde. 55 procent van de homo’s durft niet hand in hand over straat, zo meldt Zembla in 2018. 'Verontrustend' noemt COC dat ‘verontrustend’. Ze eist actie van de overheid, wil hardere straffen voor hatecrimes en betere voorlichting op scholen. 'Onacceptabel dat mensen in Nederland te maken krijgen met zulke reacties', zegt Philip Tijsma van COC, de Nederlandse belangenvereniging voor de LHBT+ community. 'Als man je vriend zoenen in de openbaarheid, vindt een fors deel van de Nederlanders aanstootgevend. Je wilt niet in een land leven waar iedereen homo mag zijn, maar het niet mag uiten.'

Tijsma vindt de cijfers ‘verontrustend maar helaas niet verrassend’. Wat wel opvalt aan het onderzoek is hoeveel mensen met verbaal of fysiek geweld te maken hebben gehad, vindt Tijsma. Zeven op de tien wordt wel eens lastig gevallen. Een derde van hen heeft te maken gehad met fysiek geweld. Een derde van de onderzochten heeft zelfs in het afgelopen jaar te maken gehad met fysiek of verbaal geweld. 'Dat cijfer sprong er voor mij wel uit', zegt Tijsma.
In ANNE+ wordt ook gerefereerd aan de angst van homostellen om hand in hand over straat te gaan, laat staan om op straat te zoenen. En die angst is niet ongegrond. Ook in Nederland worden er nog veel te vaak homoseksuele of lesbische stelletjes lastiggevallen of in elkaar geslagen om hun geaardheid. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.