Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een hokje met | Pieter, Patty Pam-Pam

24-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
in een hokje met

In hokjes denken. We doen het allemaal, ja ook jij! Velen zijn zich er niet bewust van, maar zo werkt ons brein nu eenmaal. Want ja, categoriseren helpt je lekker in je dagelijkse leven. Nu hoeft dit niet per se fout te zijn, maar als je serieus denkt dat blondines dommer zijn dan brunettes heb je het toch écht goed mis. Wij laten jou iedere week meekijken in een hokje. Deze week duiken we in de wereld van Pieter, beter bekend als Patty Pam-Pam, zijn alter-ego in de dragscene.

Pruiken in felle kleuren, sexy kostuums, kilo’s make-up en killerboots

Welkom in het hokje van Pieter, die zich minimaal één keer per week omtovert tot dé queen van de boulevard: Miss Patty Pam-Pam. Hij heeft er veel voor over om zijn alter-ego tot leven te brengen. En dan hebben we het vooral over geduld. De make-up duurt alleen al zo’n twee uur! ‘Je gezicht moet helemaal anders worden. Je bouwt het als het ware op en je ziet jezelf veranderen’. Als dan zelfs je tweelingbroer je niet meer herkent mag je dat gewoon behoorlijk awesome noemen.

‘Als ik als Patty de deur uit ga, dan weet ik dat ik perfect ben’

Pieter is de crème de la crème als het gaat om het verkleden binnen de dragscene, want iedereen staat zowat in de rij voor zijn creaties. ‘Ik ben eigenlijk een lopend uithangbord’. En dat bord trekt inmiddels volle zalen. Pieter staat namelijk  minimaal één keer per week op het podium als alter-ego Patty Pam-Pam. Variërend van dansen op grote podia als Mysteryland tot het leiden van de bingo in bar Queers in Amsterdam.

Toen ik aan drag ging doen was mijn tweelingbroer Paul juist diegene die er de nadelen van mee kreeg’

‘Door dit te gaan doen stop ik mezelf in een hokje.' Dat weet Pieter maar al te goed. Hoe groter zijn succes als drag is, hoe meer hij nu overal herkend wordt als Patty Pam-Pam. Dat is eigenlijk helemaal geen last, maar wel als er van jouw hoofd niet één, maar twee zijn. En laat dat nou net het geval zijn als je een eeneiige tweeling bent. 'Mensen verwarren ons en denken steeds dat mijn tweelingbroer Paul de drag queen is terwijl hij er niets mee te maken heeft’

‘Ik heb meer een beschermende rol’

Paul zelf zegt er niet zo veel last te van hebben, maar vroeg zich wel vaak af waarom zijn broer dit nou doet. ‘Ik was meer bang dat mensen hem belachelijk zouden maken’ . In het zuiden van het land wordt de hele scene anders beleefd. Moet je mensen dan wel confronteren met het grote onbekende? Volgens Paul heeft ie dat achteraf wel heel goed gedaan, want ‘hij heeft daarmee gezorgd voor acceptatie en bewondering’.

‘Als iedereen elkaar respecteert komen we een heel eind’

Pieter heeft een open podium in Maastricht opgericht en met zijn Patty Pam-Pam heeft hij er dus wél even mooi ervoor gezorgd dat drags in het Zuiden ook op de kaart worden gezet, want ‘er zijn genoeg mensen die het willen doen, maar er is gewoon geen gelegenheid voor’. Dat er dan nog steeds mensen zijn die het niet leuk vinden maakt hem niet zo veel uit. ‘Je moet er nu eenmaal de kunst van inzien’. Vrijheid begint met respect. Je hoeft niet alles leuk te vinden, maar met respect komen we een heel eind’.
Pieterenpaul
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!