* BNNVARA - Je kan nu voetbalplaatjes sparen met criminelen erop

Je kan nu voetbalplaatjes sparen met criminelen erop

leestijd 3 minuten
Je kan nu voetbalplaatjes sparen met criminelen erop

In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Na een verpletterende uitslag van de halve finale tussen Kroatië en Engeland – die eindigde in een nogal verrassende nederlaag voor de Britten – is de WK-gekte nog altijd niet geslonken. Er is dan ook nog een finale te spelen met Frankrijk en Kroatië in de hoofdrol, dus kunnen voetbalfans zich nog tot en met zondag verschansen achter de tv met chips en bier. Maar het WK heeft er nu een wel heel unieke voetbalfan bij: Europol. De Europese FBI is namelijk een wel heel ludieke actie gestart – voetbalplaatjes, maar dan met de meest gezochte criminelen van Europa erop.

Criminelen sparen, roem vergaren

Je kan de plaatjes sparen door codes te verzamelen via de sociale media van Europol. Deze codes kun je vervolgens online invoeren om de koppen van de criminelen zichtbaar te maken en zo heb je al snel je favo misdaadkwartetje samengesteld. Wel maakt Europol duidelijk dat het absoluut geen eer is om als crimineel afgebeeld te worden op een plaatje – de slogan van het spel luidt dan ook ‘don’t let them win.’ Het idee achter het spel is dat Europeanen de grootste boeven uit de omgeving leren kennen. En als je weet hoe ze eruitzien, dan kan je ze ook sneller herkennen en aangeven. Jij de held, de maatschappij een crimineel armer. Feest! 

Succesverhaal

Het is niet de eerste keer dat een spelletje wordt ingezet om gezochte misdadigers te vinden. In 2003 stelde het Amerikaanse leger al een pakje speelkaarten samen waarop de hoofden van de meest gezochte leiders van het voormalige regime van Saddam Hoessein stonden afgebeeld. De meeste boeven uit dit kaartenspel zijn inmiddels gevangengenomen of geëxecuteerd. Europol zelf bracht overigens in 2016 al een adventskalender uit met daarin elke dag een nieuwe crimineel. Met dank aan deze kalender werd een 41-jarige Portugees opgepakt die werd verdacht van aanranding van een jong meisje. 

Misschien dat Europol volgend jaar het feest compleet kan maken met een ultiem crimineel drankspel. Beerpong met plaatjes van criminelen op de bodem, of zoiets.

 

Bang net een crimineel te hebben herkend? Geen zorgen, de mannen op onze afbeelding zijn natuurlijk gewoon voetballers. Nog meer WK? Lees hier Oifiks column over voetbalcommentators - is het niet tijd voor een vrouw?