* BNNVARA - Jongeren zijn eigenlijk ongelukkiger dan ooit

Jongeren zijn eigenlijk ongelukkiger dan ooit

leestijd 2 minuten
Jongeren zijn eigenlijk ongelukkiger dan ooit

In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Het is weer zover – we moeten ontzettend medelijden hebben met jongeren. Dacht je hier sarcasme in te lezen, dan heb je het hartstikke fout. Naast het inmiddels veelbesproken feit dat driekwart van de jongeren kampt met hoge stress en burn-out klachten, lijkt het er nu namelijk op dat de mentale druk zo hoog wordt, dat hun gezondheid eronder begint te lijden. Dit blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Los van het feit dat je dus waarschijnlijk in een schurftovergoten studentenhuis woont en geen cent te makken hebt kamp je als jongere tegenwoordig met een bindend studieadvies, een lening in plaats van een basisbeurs, en modellen op Instagram om je eigen slapgefilterde feed mee te vergelijken en je onzeker te maken. Deze factoren zorgen ervoor dat de gezondheid van jongeren in gevaar komt wegens stress – iets om je daadwerkelijk zorgen om te maken, aangezien studenten die net uitwonend zijn niet per se bekend staan om het goed-voor-zichzelf-zorgen. 

Druk wordt niet door iedereen op dezelfde manier ervaren, en de Nederlandse jeugd is nog altijd een gelukkig volk. Ze zijn over het algemeen blij met hun sociale leven, hun werk of studie, en ook over hun gezondheid hebben ze weinig te klagen. Toch is de toename op het gebied van stresservaring onder jongeren zorgwekkend, en is het geen verkeerd idee ze misschien zo nu en dan wat meer ademruimte te geven. Dus de volgende keer dat je wat langharig werkschuw tuig met een ongezonde gelaatskleur op een bankje in het park ziet hangen, doe dan lief. Doneer bijvoorbeeld een appel of vitaminepil, ook als je het een zooitje aanstellerij vindt. En wees blij met wat je hebt – jouw Vinex-woning kunnen zij waarschijnlijk toch nooit betalen.