* BNNVARA - WTF-kunst waar je twee keer naar moet kijken

WTF-kunst waar je twee keer naar moet kijken

leestijd 7 minuten
WTF-kunst waar je twee keer naar moet kijken

Van iPhone-fotografen tot Photoshop-wonders, op Instagram is nog veel te ontdekken in de massastroom aan selfies. Dus zie jij in ons InstagraMuseum moderne kunst die je gewoon op Instagram vindt. En waar jij vervolgens ook wat van kan vinden. Dus geen drie groene strepen op de muur, maar wél digitale creatievelingen die klikwaardige kunstwerken maken die je raken. 

Moderne kunst is in ons digitale tijdperk iets heel anders dan wat gevingerverfde verfklodders in een gouden lijst.

Toch duiken we vaker in onze telefoon dan in een museum en wint onze social media-verslaving het vaker van onze nieuwsgierigheid naar kunst. Maar waarom niet het beste van deze twee werelden combineren? In ons InstagraMuseum stellen wij daarom de digitale kunstenaars van nu en morgen tentoon. Kun jij rustig op dat schermpje blijven staren en tóch van kunst genieten.

Leon Karssen

Katten en skateboarden, meer heb je niet nodig om het internet te breken. De Nederlandse Leon Karssen combineert deze twee dingen tot een gouden combinatie in zijn illustraties. Je herkent hem aan zijn iconische blauwe kat-tekeningen. Je denkt: schattig, maar daar is het Leon niet om te doen. Hij wil shockeren en creëert complete wtf-momentjes op je timeline. Inclusief bloed, piemels en anabolen katten.

#DanielRozin

Een eigen Instagram-account lijkt deze kunstenaar niet te hebben, maar gelukkig kun je zijn naam- hashtag volgen. Zijn laatste kunstwerk zijn spiegels. En niet de roestige variant die je buurvrouw bij de plaatselijke Xenos heeft gekocht. Nee, zijn spiegels bestaat uit van alles, behalve reflecterend glas. Bijvoorbeeld 90’s trollen fluffy ballen en zelfs plastic penguins gebruikt hij in zijn spiegelinstallaties. Hoe hij het doet, het is een raadsel – of nou ja, in ieder geval een ingewikkeld proces – maar als je ervoor gaat staan en wat moves eruit gooit, zie je je eigen ‘spiegelbeeld’ écht in zijn kunstwerken terug. Hoe dan?!

Cindy Sherman

Er is één ding waar Cindy Sherman een hekel aan heeft en dat zijn selfies. Ironisch genoeg is deze vorm van foto's maken dan weer wel weer het hoofdonderwerp in haar kunstwerken. Cindy staat centraal in al haar hoogstaande Photoshop-kunstwerken. Daar kan geen Kim Kardashian tegenop. De 64-jarige kunstenaar maakt foto’s van zichzelf om er vervolgens een absurdistische sausje tegenaan te smijten. Alles past ze aan, van een extreem grote mond tot strakgetrokken wenkbrauwen waar Marijke van Helwegen nog een puntje aan kan zuigen. Ze maakt zichzelf dusdanig ‘mooier’, zodat je er als kijker een beetje ongemakkelijk van wordt. 

Masculin/feminin

Een bericht gedeeld door cindy sherman (@cindysherman) op

Venus Libido

We hebben allemaal zo onze irritaties en deze vrouwelijke illustrator uit Engeland weet precies in één beeld te vangen waar we ons allemaal weleens aan ergeren. Soms met een bitter nasmaakje – haar eigen woorden – maar alles wat ze publiceert is wel met een reden. Er is één belangrijk onderwerp dat altijd naar voren komt in haar werk: gelijke rechten voor vrouwen op werkgebied. Maar eigenlijk is geen enkel taboe veilig voor haar fantasie. Ze creëert ruimte in haar werk om haar eigen struggles met mentale problemen te laten zien, zodat ze anderen hiermee kan raken en inspireren. 

Meer van dit zien? In het volgende InstagraMuseum zie je surrealistische Photoshop-kunstjes.