* BNNVARA - Meer dan 250 deelnemers hebben valsgespeeld bij een Chinese halve marathon

Honderden valsspelers bij halve marathon

leestijd 2 minuten
Honderden valsspelers bij halve marathon

Het lopen van een marathon is redelijk zwaar, kan ik me voorstellen. Ik heb al moeite wanneer ik 300 meter ren om de trein te halen. Het lopen van een halve marathon is ongeveer de helft minder zwaar dan een hele, maar nog steeds een helse uitdaging. Voor meer dan 200 deelnemers van een halve marathon in China was deze uitdaging toch iets te groot.

Bij de halve marathon van Shenzhen is afgelopen weekend extreem veel vals gespeeld. 258 deelnemers hebben zich volgens het Chinese persbureau Xinhua schuldig gemaakt aan het afsnijden van de route en het dragen van valse startnummers.

Drie kilometer korter

Verkeerscamera’s hebben vastgelegd dat 237 deelnemers een afsnijroute namen door een stukje natuur. Hierdoor is hun route bijna drie kilometer korter geworden. Andere valsspelers lieten iemand anders in hun naam de marathon lopen.

“We betreuren deze regelovertredingen zeer”, zegt de organisatie. Er zijn op dit moment al 21 levenslange schorsingen uitgedeeld voor het dragen van valse startnummers of het onrechtmatig meelopen. De 237 personen die de route hebben afgesneden krijgen een tweejarige schorsing.

“Het lopen van een marathon is niet zomaar iets, het is een metafoor voor het leven. Iedere renner is verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag.” Aldus de organisatie. Naar mijn mening is het lopen van een hele of halve marathon niet meer dan je zelf vrijwillig naar de klote helpen. Ik snap best goed dat je iemand anders voor jou laat lopen.

Tot zover het Daglicht voor vandaag.