* BNNVARA - NACHTDIEREN, UFO-SPOTTERS EN DE ZUIPKEET | NACHTDIEREN

NACHTDIEREN, UFO-SPOTTERS EN DE ZUIPKEET | NACHTDIEREN

leestijd 5 minuten
NACHTDIEREN, UFO-SPOTTERS EN DE ZUIPKEET | NACHTDIEREN

“Aaaaah ik zie niks!” Vorige week liet Ryanne nog de nachtelijke veste van Amsterdam trillen. Deze week zijn de ‘onverlichte snelwegen’ van Oostelijk Nederland aan de beurt. Let’s gooooo!

Ufo-spotter Janet
In Doetinchem ontmoet Ryanne midden in de nacht Janet op een verlaten weggetje. Janet kijkt naar de sterren, omdat er die avond een meteorietenzwerm over Doetinchem raast. Maar… die meteorieten kunnen Janet eigenlijk geen ster schelen, want ze hoopt die nacht ufo’s te spotten!

Ryanne: Hoi. Ik heb je gevonden!

Janet: Ik was sterren aan het kijken, maar het is dichtgetrokken.

Er zou een enorme meteorietenzwerm komen vanavond, maar je ziet geen bal.

Je weet dus echt heel veel van sterren?

Nou, nee gewoon amateur. Maar waar het mij om gaat - en dat vind ik veel leuker – is ufo’s spotten.

Ufo’s?

Ja, ufo’s. Ik ben een ufo-spotter. Weet je, ik heb een aantal rare ervaringen met vreemde lichten gehad, die niet te verklaren waren. En… eh, dan wil je meer weten!

Heb jij die ervaringen nuchter gehad?

Ja totáál. ‘I swear to God’!

Maar hoe weet je dan zeker dat het een ufo is?

Dat weet je nooit 100% zeker, want het kan ook de technologie van de aarde zijn, van NASA. Maar dat is geheime technologie die wij nog niet kennen. Die grote zwarte driehoeken, die heb ik ook weleens zien vliegen over de graancirkels in Zuid-Engeland, die maken helemaal geen geluid. Dat is waanzinnig! Maar nu is bekend dat ze bij de NASA werken met die zwarte driehoeken! Dus heel veel ufo’s zijn waarschijnlijk die zwarte driehoeken van de NASA geweest. Maar er zijn ook dingen die niet aards zijn. En dat heb ik ook gefilmd! Ik ben daarmee naar TU-Delft gegaan. Ik liet ze het filmpje zien. Ze zeiden: “Ja, het lijkt op een satelliet. Maar satellieten bewegen normaal gesproken niet zoals op het filmpje.” Ja, en dat vind ik kicken!

Oké, dus ze geven toe dat ze niet weten wat het is?

Ja klopt. In 1995 heb ik een échte ufo gezien. Dat maakte veel indruk op mij. Dat was in België in de Ardennen. Toen zag ik op een gegeven moment licht. Ik dacht: “God, die is wel heel fel.” En toen op een gegeven moment: ‘BENG’, was het licht uit! Terwijl het helemaal onbewolkt was. Ik dacht: “Waar is het licht nou gebleven?” En toen in één keer: ‘BENG’ kwam het licht daar. Pal boven mij! Toen was de ufo weer daar en kwamen er allemaal lichtbollen uit. Het was gewoon niet te verklaren. Dat heeft zoveel indruk op mij gemaakt. Toen dacht ik: “Er is vast wel een ufo-meldpunt.” Dus ik zoeken… toen heb ik die jongens gebeld. Zij zeiden: “Oh, zeker bij Malmedy.” Ik zeg: “Hoe weet jij dat?” Zei: “Oh, dat is een ufo-hotspot.”  

Heb jij ook wel eens in Doetinchem een U-F-O gezien?

In Gorssel, Harfsen, allemaal omgeving Deventer. Als ik hier dan alleen loop hè… en het is pikkedonker. Dan denk ik: “Wat zal ik doen als een alien voor mij staat? En hij stapt uit… zal ik mee gaan?

Er zijn heel veel films over gemaakt, hè?

Ja, dan ga je van de aarde weg en dan wordt de aarde alsmaar kleiner. Tot het zo’n kleine blauwe knikker is. Ja, dat moet toch te gek zijn?

Ketamine heet dat.

Haha!

Ik zie daar alweer een ster, door het wolkendek komen.

Het trekt open. Dit is mooi.

Janet laat Ryanne de gesterntes Orion en De Zeven Zusters zien.

Oh, oh, ooooh ik zag een vallende ster! Woooow, Janet!

Adem diep in. Adem diep uit.

Oh, nou heb ik alle aliens weggejaagd met mijn geschreeuw. Wat kut! Oh, dat was echt mooi. Dat zie ik in Rotterdam niet, dan zie ik alleen maar die fucking lasershow van die klote disco heel de tijd boven de stad. Echt fucking prachtig!

Je gaat vanzelf wel in aliens geloven, als je hier staat.

Ja, toch?

Het kan haast niet anders – hoe groot het universum is – dat er ergens anders leven is. Dat kan haast niet anders. Maar waarom komt het altijd in de vorm van een amandelvormig hoofd en lichtbollen? Waarom komt het niet concreet naar ons toe?

Er zijn een aantal hoge piefen bij de NASA en CIA. Die zeggen gewoon letterlijk: “They walk among us.” Ze lopen onder ons. Ze lopen gewoon door de Kalverstraat. We hebben het niet door, want de meeste lijken zo verschrikkelijk op ons. Ja, ze hebben wel andere ogen, maar ze doen gewoon een contactlensje op en dan zie ze er menselijk uit.

Als er zoveel mogelijkheden zijn… waarom zouden ze dan als mens verkleed gaan?

Misschien zijn wij wel een soort ‘zoo’, een dierentuin. En zijn ze ons aan het observeren. Dat kan ik mij voorstellen.

De Truman Show, maar dan voor aliens?

Ja, dat is toch geweldig!

Kunnen wij geen morsecodes sturen?

Tuurlijk!

Ryanne voert met haar telefoon morsecodes uit.

Kom. Maar. Lekker. Schatje.

Haha!

En ook: zuipkeet, monniken, nachtdieren 

Naast ufo-spotter Janet ontmoet Ryanne een man die niet kan slapen, een taxichauffeur en Thomas de monnik. Ze gaat langs bij een zuipkeet én ze spot echte nachtdieren op een boerderij.

Nachtdieren: Oosten