* BNNVARA - Nederlandse intellectuelen zuipen het meest van heel Europa

Nederlandse intellectuelen zuipen het meest van heel Europa

leestijd 3 minuten
Nederlandse intellectuelen zuipen het meest van heel Europa

In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Nederlanders en Belgen met een HBO of WO-achtergrond leven over het algemeen gezond. Gezonder doorgaans dan mensen met een VMBO of MBO-achtergrond. Ze sporten vaker, hebben minder last van overgewicht en denken voldoende aan hun vitamientjes. Als klap op de vuurpijl steken de theoretisch opgeleiden ook minder stelselmatig peuken op. Eén kleine keerzijde: ze drinken zich te pletter. Volgens een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zuipen Belgen en Nederlanders zelfs meer dan de rest van Europa.

Alcohol: het foute gewoontevriendje

Dat deze groep Nederlanders en Belgen meer drinken dan bijvoorbeeld de Zuid-Europeanen verrast ook onderzoeker Stéfanie André, docent aan de Radboud Universiteit. Met onze laaglandse nuchterheid en calvinistische levenshouding verwacht je misschien ook wat meer verstand als het aankomt op iets wat algemeen beschouwd gewoon hartstikke slecht voor je is. Maar nee –alcohol vormt een belangrijk onderdeel van onze leefstijl en die van onze zuiderburen, waardoor er volgens het onderzoek eigenlijk gewoon heel veel mensen als ‘regelmatige drinkers’ kunnen worden beschouwd.

Wanneer ben je dan een regelmatige drinker? “Volgens onze definiëring is dit iemand die minimaal twee keer per week drinkt,” aldus André. “We hebben hierbij gekeken naar frequentie, en dus niet naar hoeveelheid.” Bijna 47 procent van de zogenaamde intellectuelen valt daarmee onder de noemer ‘regelmatige drinker’, tegenover slechts 33,4 procent van de praktisch opgeleiden. Lekker bezig, piks.

Pronken 

Er zit wel een lichtpuntje aan dit toch ietwat verrassende resultaat: onderzoekers vermoeden dat de consumptie deels gepaard gaat met economische welvaart. Is een land welvarend, dan beginnen de theoretisch opgeleiden te zuipen. Volgens de onderzoekers gebruiken in sommige gevallen theoretisch opgeleiden hun geld om te pronken met hun meer exclusieve levensstijl. Praktisch opgeleiden voelen deze behoefte om te pronken met hun welvaart minder. Verder wordt gesuggereerd dat de verklaring ook kan liggen in het gemiddeld hogere inkomen van de theoretisch opgeleiden. Meer geld voor de sportschool, maar helaas ook meer geld voor slechtigheid zoals drinken. Sterker nog – van de theoretisch opgeleiden in Nederland zuipen degenen met een WO-achtergrond nog 5% méér dan HBO-opgeleiden! Niet zo lekker bezig, piks.

De eerstvolgende vrijmibo komt er weer aan, wat betekent dat er een heleboel rondjes gehaald gaan worden. Dat je het rustig aan moet doen roep je misschien al zo’n drie jaar, maar wellicht is nu het moment om je hier eens echt aan te houden. Denk misschien, in plaats van aan die sixpack in de sportschool, ook eens aan je lever. Het zou zomaar kunnen dat die je hard nodig heeft.