* BNNVARA - Nieuwe studenten betalen komend jaar de helft van het collegegeld

Nieuwe studenten betalen komend jaar de helft van het collegegeld

leestijd 3 minuten
Nieuwe studenten betalen komend jaar de helft van het collegegeld

In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Ga je aankomend jaar voor het eerst studeren? Dan is dit misschien wel goed nieuws. Je hebt namelijk recht op de nieuwe regeling van het kabinet die je 50% korting op je collegegeld biedt. In het eerste jaar, dan. Tenzij je leraar wil worden – dan wordt je collegegeld zelfs twee jaar lang gehalveerd. Het kabinet hoopt met dit financiële lokkertje dat jou innerlijke leraar-roeping wordt aangewakkerd. Je zou je bijna afvragen waarom we vanaf nu niet allemaal leraar willen worden.

Minder geld betalen? Rondje halen

De reden dat deze algehele halveringsmaatregel in het leven is geroepen zijn de hoge kosten van het studeren en de terugname van de hoeveelheid studenten sinds de invoering van het leenstelsel. Het kabinet hoopt op deze manier toch nieuwe studenten te trekken, ondanks dat het studentenleven duurder is geworden en jongeren steeds vaker aan hun volwassen leven beginnen met een joekel van een schuld. De Eerste Kamer heeft gisteren met het wetsvoorstel ingestemd.

Er wordt door veel partijen ietwat sceptisch gekeken naar de effectiviteit van de maatregel. Zo schreef de Raad van State eerder nog een advies over het wetsvoorstel, waarin zij suggereerden dat je met deze regel de drempel niet wegneemt voor mensen die op dit moment niet van plan zijn te gaan studeren. In andere woorden: studenten die nu van deze regeling genieten, zouden zonder deze regeling ook gaan studeren. In nóg andere woorden: heb je deze regeling misgelopen en viel je wél net in het leenstelsel, dan ben je eigenlijk ontzettend genaaid.

Tegemoetkoming, maar eigenlijk niet

Het kabinet denkt wel dat de maatregel de drempel om te gaan studeren lager maakt of in ieder geval de aankomende studenten financieel tegemoet komt – want laten we wel zijn, €1,000 is nu eenmaal minder dan €2,000, en dat zijn weer een heleboel biertjes in de gemiddelde studentenkroeg. Maar helaas is het feitelijk niet zo rooskleurig als minister Van Engelshoven van Onderwijs wil doen geloven. Studenten die lenen krijgen namelijk te maken met een verhoogde rente, die studenten met een lening vanaf €15,000 minimaal €1,300 extra gaat kosten. En wie een beetje kan rekenen weet dat dit meer bedraagt dan de halvering van het eerstejaars collegegeld. Verrassing!

Zijn we op weg naar een meer elitaire studeercultuur, of hebben we deze zelfs al bereikt? De meningen zijn er over verdeeld – hoewel de kritische toon de overhand lijkt te hebben. Maar ach, gewoon bij je ouders blijven wonen en snel je studie afraggen heeft ook zo zijn voordelen. We moeten alleen nog even bedenken welke.

 

Naast een studieschuld en andere financiële problemen hadden studenten kort geleden ook massaal last van schurft. Benieuwd waarom? Lees het hier.