* BNNVARA - ‘Nooit meer drank of nooit meer drugs?’

‘Nooit meer drank of nooit meer drugs?’

leestijd 2 minuten

In de webserie Keuzes leggen Jeansen Djaoen en Lavinia Aronson (BNNVARA Academy) een groep jongeren keuzes voor en praten ze erover. Start: drank en drugs (ook met de vraag: drank of drugs?).

In hoeverre denk je na over de keuzes die je maakt? Daarover gaat de webserie Keuzes, een productie van BNNVARA Academy TV (doe ook mee, meld je hier aan!). Jeansen en Lavinia spreken over de vraag of wiet minder erg is dan harddrugs (de meeste jongeren in de aflevering vinden van wel) en over de vraag: heb je ooit verdovende middelen gebruikt om te kunnen ontsnappen?

Drank of drugs
In de eerste aflevering ook de vraag: nooit meer drank of nooit meer drugs? ‘Die vind ik wel moeilijk hoor’, zegt de één. ‘Een jointje zie ik als drugs. Dan heb ik liever dat ik niet meer drink’, zegt de ander. ‘Dat ik dan wel gewoon af en toe een jointje kan roken, gewoon chill, dan dat ik elke keer kan drinken maar niet kan smoken. No man, laat maar.’ Anderen drinken liever, bijvoorbeeld omdat ze helemaal geen drugs willen gebruiken.

Plafond
Bij de laatste vraag (‘heb je ooit gebruikt om te ontsnappen?’) vertelt een jongen waarom hij blowt en waarom hij drugs verkiest boven drank. ‘Als ik agressief ben, dan kan ik even een blowtje roken. Dan word ik gewoon even rustig. Ik heb zoveel geprobeerd; ik heb met een psycholoog gepraat maar dat hielp allemaal voor geen meter. Als ik dan even een blowtje rook, word ik gewoon rustig. Dan wordt het allemaal veel helderder.’ En als er geen wiet meer zou bestaan? ‘Dan ga ik slaan, dat is niet best. Mijn plafond hangt er half uit, mijn deur is redelijk kapot, dat soort dingen.’

Dit is een productie van BNNVARA Academy TV. Ook meedoen? Meld je nu aan!