* BNNVARA - Pauw Special: Tien jaar na onze missie in Afghanistan
Word lid

Pauw Special: Tien jaar na onze missie in Afghanistan

leestijd 2 minuten
Pauw Special: Tien jaar na onze missie in Afghanistan

Tien jaar geleden vetrokken tienduizenden militairen naar Uruzgan, een provincie in het zuiden van Afghanistan, om de taliban terug te dringen en het land weer op te bouwen. Na de terroristische aanslagen van 11 september en de war on terror waren we vier jaar lang leading nation in de Afghaanse provincie. Het was de grootste na-oorlogse operatie van het Nederlandse leger sinds de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Onze missie in Afghanistan

Onderzoeksjournalist Sinan Can en documentairemaker Thomas Blom maakten de documentairereeks ‘Onze missie in Afghanistan’. Can gaat in de serie terug naar Uruzgan en doet verslag van de actuele situatie in de Afghaanse provincie. Wat is er van de doelen bereikt?

Pauw Special

Vanavond in de Pauw Special zitten Sinan Can en Thomas Blom aan tafel en gaan in gesprek met oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm wiens zoon Dennis in Uruzgan sneuvelde en oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop. Verder zijn ook Uruzgan-veteranen Nick van Baayen en Wassilios Athanasiadis, de ouders van Mark Schouwink die omkwam, Lou Cuypers, een ondernemer die tot vorig jaar in Uruzgan woonde en een saffraanhandel opzette en oud-Afghanistan correspondent Natalie Righton te gast.

De Pauw Special zie je dinsdag 13 december om 23.00 uur op NPO 1.