* BNNVARA - Pubers stelen vliegtuig en maken joyride door de wolken

Pubers stelen vliegtuig en maken joyride door de wolken

leestijd 2 minuten
Pubers stelen vliegtuig en maken joyride door de wolken

Thanksgiving is voor Amerikanen een feestdag vol gezelligheid. De kalkoen staat dampend op tafel, de hele familie rukt uit en de Black Friday-stress wordt gezamenlijk verwerkt. Het is één groot bad vol warmte. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Twee jongens, 14 en 15 jaar oud, besloten echter te breken met de veilige tradities.

Tijdens hun Thanksgiving-verlof, bij een jeugddetentiecentrum in de staat Utah, vertrekken de jongens richting het nabijgelegen vliegveld. Hier kraken ze een tractor. Na een tijdje cruisen over het terrein springen ze in een klein vliegtuig op een privé-startbaan.

Zie ze vliegen

De jongens slagen erin op te stijgen met hun zojuist gekaapte toestel. Niet veel later schakelen mensen op de grond de politie in. De reden? Er zwalkt een vliegtuigje op hele vreemde plaatsen door de lucht. Het plan van de jongens is om te vliegen naar het centrale vliegveld van Utah. Transport, dus. Hét argument voor een vliegtuigkraak.

Stuntpiloten 

De jongens besluiten halverwege toch rechtsomkeert te maken. Na het keurig landen van het vliegtuig op de oorspronkelijke plaats worden ze gearresteerd. Ze worden momenteel vastgehouden en dat duurt even, want het is momenteel niet duidelijk wat de straf is voor minderjarigen die een vliegtuig stelen en landen. Daarnaast is het ook ethisch moeilijk te kaderen, zo blijkt op sociale media. Zijn deze jongens helden? Of toch stelende schurken? Wat in ieder geval evident is, is dat het een gigantisch raadsel is hoe het kan dat dit niet is geëindigd in een tragisch, rokend hoopje schroot.

Tot zover het Daglicht van vandaag. Er gebeurt van alles in de lucht. Zo zagen twee piloten afgelopen maand Ufo’s vliegen boven de Ierse kust.