* BNNVARA - Rapper Abel is woest op alles

Rapper Abel is woest op alles

leestijd 7 minuten
Rapper Abel is woest op alles

Rapchamp 2: Winterstorm is vandaag uitgekomen. Het is het tweede deel van de Rapchamp serie van rapper, punker en presentator Abel. Vanavond treedt hij op tijdens Eurosonic Noorderslag. Ik heb met ‘m afgesproken in het centrum van Amsterdam om het te hebben over zijn nieuwe album, zijn show op ESNS en winterse aangelegenheden. 

Het enige probleem van dit verder perfect uitgedachte interview is echter het volgende: Abel heeft het echt he-le-maal gehad met alles. Gelukkig schuift zijn vriend en collegarapper Papi Mikey Dinero ook aan, voor de broodnodige verlichtende noot.

BNNVARA (Daan): Hee Abel! Rapchamp 2: Winterstorm is uit. Hoe was het proces?
Abel: De naam suggereert eigenlijk precies wat het is. De hele tape is winterig. Het kan echt niet in een ander seizoen. Hij ligt al jaren weg te stoffen op een plank omdat het nooit winter was. En als het dan een keer wel winter was, kwam het weer slecht uit. Op een gegeven moment dacht ik ‘fuck it, ik zet het gewoon online’. Deel 3 van de Rapchamp serie is ook al af. Het is een trilogie, dat blijkt uiteindelijk. Dat heb ik net bedacht.

BNNVARA: Waarom ben je zo boos?
Abel
: Dat komt ten eerste doordat ik meedoe aan Dry January. Ik ben erachter waarom mensen drinken. Weet je waarom dat is? Omdat iedereen op de wereld echt een complete idioot is. Mensen drinken zodat ze dat allemaal niet zo door hebben.

Mike lacht en vertelt dat hij ook doet aan Dry January. Hij zet uiteen waarom deze nare kant van alcohol met name geldt voor witte mannen. Abel knikt instemmend en gaat door.

Abel: Als je niet drinkt, kun je ineens nadenken. Ik kijk nu naar al die mensen en overheden en artiesten en vraag me af waar we eigenlijk over praten. Als ik niet drink dan streef ik naar greatness. En bij alles wat niet greatness is heb ik iets van ‘je verdoet je tijd, man’. Sta je daar, in de club. Ik weet het ook niet man. Ik ben gewoon fucking ziedend.

BNNVARA: Even inhakend op je woede en je album tegelijk. Als de aarde opwarmt hebben we misschien nooit meer een winterstorm. Dus, wat vind je van klimaatontkenning?
Abel: Dat zijn weer allemaal mensen die dan één onderzoek lezen. En je kunt er donder op zeggen dat ze ook nog alleen de blog-versie van het onderzoek doornemen, maar goed. Daar baseren sommigen hun mening op. Wat ik het liefst doe, is kijken naar iedereen die ergens heel veel verstand van heeft. Dát is hoe wetenschap werkt. Eén onderzoek betekent geen fuck. Je moet onderzoek kunnen reproduceren. Mensen snappen het gewoon niet. Ze stemmen op domme politieke partijen

Mike: Ze dragen Superdry-kleding.

Abel: Precies. Die mensen hebben het idee dat ze alles zelf beter weten. Onder het idee ‘macht’ scharen ze dan ook wetenschappers. Ik weet niet of je wel eens een wetenschapper hebt ontmoet, maar dat zijn gewoon supernerds die geïnteresseerd zijn in één specifiek onderwerp. Die mensen geloof ik graag.

Er heerst nu een trend waarin mensen zeggen te worden voorgelogen door ‘de elite’, dus ze gaan zelf op onderzoek uit. Dan lezen ze een blogje en dat is dan hun onderzoek. Zo werkt het niet. Je hebt geen tijd om alles zelf te onderzoeken. Dus chill gewoon en accepteer dat je er niets van weet. Ik ben ziedend.

BNNVARA: Wow, Abel. Je bent wel echt razend.
Abel: Ik was altijd al boos. Ik ben gewoon een boze man. Ik ben boos op de boze witte man.

BNNVARA: Wat vind je van wintersport?
Ik ben wel down met wintersport. De eerste bar van Rapchamp 2 is ‘Boek een wintersport in Nagano, je bent niet ballin’ als je laatst hebt gebowld’.

BNNVARA: Je gaat optreden op Eurosonic Noorderslag. Met welke energie ga je die show in?
Abel
: Broodnuchter en ziedend van woede. Ik lag er in bed over na te denken. Mike en ik hebben al veel van de tunes van Rapchamp 2 live gedaan. Het komt nu ook echt uit. We gaan sowieso niet te veel praten.

Mike: Misschien dat ik naast ‘m op het podium wel een aerobics-programma ga doen, voor de sfeer. Anders zijn we een beetje bang dat er geweld gaat worden gebruikt. Er zijn veel boze witte mensen mensen op één plek. Dan moet je oppassen.

Abel en Mike slaan een aantal bruggetjes en verzanden even in een gesprek over nazi’s in Argentinië. Mike vindt Argentijnen de Friezen van Zuid-Amerika. Abel heeft het over huurlingen in het Franse leger. Vervolgens hebben ze het even over pistachenootjes en hoe Gucci eigenlijk kleding produceert. Ze zijn het niet met elkaar eens over dingen, maar ze komen er wel uit.

BNNVARA: Wat wil je precies dat er in je show gebeurt?

Abel: Het wordt punk. Dat is wie ik ben. Ik kom uit de Noordside en ik heb schijt en ik steek mijn middelvinger op. Toen ik begon te blowen en drinken ging het randje eraf. Maar I’m back on my randje. Ik ga nooit meer drinken. Ik ben er helemaal klaar mee.

Mike: Weet dat ik je wel support, omdat ik van je houd. Ik ben alleen een beetje bang voor die Abel met dat randje. En je bent wel echt gezelliger als je een slokje op hebt.

Abel: Ik ga helemaal in de Ali B mindset vanaf nu. Alleen maar gefocust werken.

Abel begint weer te praten over zijn ESNS-show.

Weet je wat het is? Vroeger waren moshpits echt sick. Maar nu zijn ze meer een grapje voor kleine kids. Ik ben oud, woest en nuchter. Ik heb daar helemaal geen zin meer in. Ik maak muziek en doe het vervolgens live en daar stopt het voor mij met de verantwoordelijkheid. Geen ‘Drie, twee, drie, twee, een!’ Weet je waarom iedereen dat altijd gilt? Omdat mensen dom zijn. Anders snapt het publiek het weer niet.

Mijn muziek is voor complexe mensen met volledige levens die ook wel eens een gedicht lezen. Of af en toe naar een hutje gaan om een boekje te lezen. Of soms even nadenken over kwantumfysica. Niet om dat te studeren, maar omdat ze zich af en toe afvragen hoe alles precies zit. En voor mensen die niet meer bij de H&M willen werken omdat allemaal zielige kinderhandjes die kleding maken.

BNNVARA: Maar Abel, wat nu?
Abel: Gewoon. Nadenken. Wees de domme shit soms zat, er is nog meer op de wereld. Ik hoop dat die mensen bij mijn show zijn. Maar strikt genomen boeit het me geen reet.

BNNVARA: Hebben jullie nog tips voor Dry January?
Abel: Niet zeiken. Het is niet zo moeilijk. Take it like a man.

BNNVARA: Hoe wordt jouw 2019?

Abel: Ik word de pislinke tatta-Ali B. Ik word super politiek betrokken. Op een constructieve manier ga ik wereldproblematiek aan de kaak stellen.

Mike: Daar verheug ik me niet op. Ik zag het al aankomen, maar toch schrik ik er wel van. Ik dacht eerst van ‘op 1 februari zijn we gewoon weer panja’. 

Abel: Wel zin in. Maar dat gaat niet gebeuren. 

Mike: Ik ga een afscheidsfeestje geven. Ik ben een vriend verloren. We hadden het toch zo goed, Abel. Toen je je lever nog vulde met alcohol. 

Abel pakt zijn buik vast en richt zich tot zijn orgaan.

Abel: Maar had jij het ook goed, lever?

Abels lever zegt van niet.

BNNVARA: Laatste vraag. Ga je zelf nog iets doen op ESNS?

Even naar de jongens. Maar verder ben ik er niet zo in thuis. Het is er wel altijd mega gezellig.

Ik ging trouwens onlangs bowlen met Faberyayo en Abels label Burning Fik. Lees de reportage hier!