Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Rappers zijn blijkbaar alleen interessant als ze iets fout doen

10-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
sbmg-thijs
De zoveelste BN’er uit het ‘wie is dit en waar ken ik die van?’-segment vliegt voorbij als je een van de vele actualiteitenprogramma’s op de Nederlandse televisie aanzet. Wanneer een willekeurige presentator of musicalster een selfie heeft gepost waarop diegene met z’n goed gevormde achterwerk in een strandstoel genesteld zit in een warm oord, wordt het uitgebreid besproken en toegelicht door een panel van ‘experts’.
Rappers, de helden van de jongere generatie en de bazen van de Nederlandse hitlijsten, genieten niet deze behandeling. Wanneer Boef een uiting van seksisme op zijn social media plaatst, lusten de tabloids en actualiteitenprogramma’s hem rauw. Boef wordt neergezet als een bedreiging voor de samenleving en naar voren geschoven als schoolvoorbeeld van alle rappers én Noord-Afrikaanse jongeren in Nederland. Dit soort gedrag van Boef, waar de verontwaardiging over te begrijpen is, gaat er bij deze opiniemakers als zoete koek in. 
Negatieve stereotypes over rappers en de donkere Nederlanders worden onder de loep genomen in de Nederlandse media. In plaats van een objectieve beschouwing wordt er gekozen voor een zure reactie van mensen met compleet verschillende referentiekaders en achtergronden dan de mensen waarover ze praten. Ze hebben last van selectieve verontwaardiging.
Een programma dat gaat over het dagelijks leven van BN’ers is geen slechte zaak. Er zijn genoeg ‘normale’ burgers die het leven van mensen in de entertainmentindustrie vermakelijk en interessant vinden. Het wordt echter wel een probleem wanneer er specifiek voor gekozen wordt om rappers, die bestempeld kunnen worden als popidolen, alleen bij negatief nieuws uit te lichten. Sfeermakerij, of beter gezegd het perfecte voorbeeld van institutioneel racisme in ons kleine kikkerland.
Waar zijn namelijk alle berichten over SBMG? De jongens van deze rapgroep hebben afgelopen jaren megahits gescoord met ‘Oeh Na Na’ en ‘4x Duurder’ en kunnen zonder twijfel tussen de andere ‘BN’ers’ staan die op eerder genoemde media besproken worden. Maar het hoogste zoekresultaat op bijvoorbeeld Nu.nl laat je lezen dat ze hun show op Lowlands misten door file. Niet per se positief. Maar HT en Chivv, de rappers van SBMG, investeren op dit moment hun eigen kapitaal in een project om 64 dorpen in het binnenland van Suriname te voorzien van zonne-energie. Een mast met panelen voor elk dorp, een zonnepaneel voor elk huis per dorp.
Toch laten roddelbladen en actualiteitenprogramma’s dit soort nieuws aan zich voorbij gaan. Blijkbaar is een barmhartige actie van dit formaat niet nieuwswaardig. Meestal is de reactie vanuit deze programma’s dat het niet relevant is en jammer genoeg is relevantie net zo subjectief als de stemmingmakerij die deze programma’s uiten over ‘niet-witte’ BN’ers.
Zeker in een tijd waar segregatieproblematiek het gesprek van de dag is, zouden dit soort acties toegejuicht moeten worden. Artiesten met roots in een ander land die investeren in een goed doel, beter gezegd een goed doel op poten zetten, zouden alle lof horen te ontvangen. Rappers fungeren niet alleen als negatieve invloed op de jeugd, maar zijn daarnaast ook goede rolmodellen voor jongeren. Waarom is dit niet te zien op televisie of in roddelbladen? Gelukkig is er altijd het internet nog.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!