* BNNVARA - Scholier gebruikt magnetron voor schoolboeken

Scholier gebruikt magnetron voor schoolboeken

leestijd 3 minuten
Scholier gebruikt magnetron voor schoolboeken

In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.

Veel scholen in Engeland hebben strenge regels. Naast de verplichting om een schooluniform te moeten dragen, mag je ook bepaalde kapsels niet hebben, geen nepwimpers dragen of sportschoenen aan. Dit zijn regels waar veel ouders en leerlingen zich in kunnen vinden. De Spalding Grammar School in Lincolnshire ging nog net een stapje verder. Zo besloot de school onlangs dat leerlingen tegenwoordig ook geen tas meer mee naar school mogen nemen. Maar waar stop je dan je boeken in?

Protest Magnetron 

Volgens de school zouden de tassen kunnen leiden tot lichamelijk letsel bij de jongere studenten. Zo zouden de tassen te groot en te zwaar zijn. Na het verbieden van de tassen was er op de school veel ophef. Veel van de leerlingen en ouders snapten helemaal niks van dit verbod. Zo ook de zeventienjarige Jacob Ford, hij besloot daarom om een grote rietenmand en later een magnetron te gebruiken als alternatief. Deze twee opties waren (nog) niet verboden en een stuk zwaarder dan een normale tas. 

Naast deze inventieve ideeën om  boeken mee te kunnen dragen, schreef hij ook een essay van 3.000 woorden. In zijn essay vertelt hij dat er een compromis gesloten had moeten worden tussen de leerlingen en de school, in plaats van het verbieden van de tassen.

Geschorst

De school was zeker niet blij met de actie van Jacob. Wanneer hij tijdens zijn protestactie niet zijn telefoon wilde inleveren, werd hij voor twee dagen van school geschorst. Ondanks de schorsing is zijn moeder Tracy erg trots op haar zoon. “Ik geloof dat Jacobs protestactie erg vreedzaam was. Ik vind dat Jacob de mogelijkheid had moeten krijgen om zijn zegje te doen, in plaats van geschorst te worden,” vertelt zijn moeder aan de Britse media. “Ik geloof in vrijheid van meningsuiting. Ik ben erg trots dat hij opkwam voor iets waar hij in gelooft.”

De school was het uiteindelijk niet eens met Jacobs moeder. Zij betreuren het dat zij het gedrag van haar zoon verheerlijkt. “Er is hier sprake van een student die zich op een ongepaste manier heeft gedragen. Hij heeft acties uitgehaald die ik nog nooit heb meegemaakt en die absoluut niet in overeenstemming zijn met het beleid van de school. Wat mij het meest teleurstelt, is dat de ouder in kwestie in plaats van met ons meewerkt, het gedrag van haar zoon heeft aangemoedigd en dit nu probeert te verheerlijken.”

Of de school nu ook brievenbussen, broodtrommels en dozen gaat verbieden is nog niet bekend.

Deze Amerikaanse scholier deed ook iets bijzonders. Hij bakte koekjes met het as van zijn grootouders.