* BNNVARA - Seks is seks wanneer jij dat vindt | Column

Seks is seks wanneer jij dat vindt | Column

leestijd 4 minuten
Seks is seks wanneer jij dat vindt | Column

Herinner je je eerste keer nog? Ik wel. Ik was jong, nerveus, en had eigenlijk totaal geen idee hoe ik aan een piemel moest zitten. De dag na de grote gebeurtenis vertelde ik het meteen aan al mijn vrienden op school, want de kop was eraf: ik had Het gedaan. Godzijdank. Ik bleef niet achter op de rest.

Pas toen ik zelf een aantal jaar seksueel actief was begon ik na te denken over mijn ‘ontmaagding’. Waarom was het nou eigenlijk zo bijzonder dat die piemel (héél) even in mijn vagina had gezeten? En waarom was dit kleine detail eigenlijk zo belangrijk voor iedereen? Dat seks eigenlijk veel meer inhoudt dan wat onhandig voorspel en erin-eruit kwam ik pas achter toen ik het vaker had gedaan. En dat is niet zo gek, want oefening baart natuurlijk kunst. 

De eerste keer

Als puber kom je terecht in een ongelofelijk hectische tijd vol onzekerheden, puisten en stress. De druk van het scoren hoort hier zeker bij. En hoe meer mensen om je heen hun tong enthousiast in elkaars keel aan het steken zijn, hoe groter die druk wordt. Ook naarmate je ouder wordt, komt er meer druk te liggen op het verliezen van je maagdelijkheid. Het begint ‘abnormaal’ te worden dat je het nog niet hebt gedaan. En zoals het altijd gaat met dingen waar druk op ligt, is het bij seksen niet veel anders: hoe groter de druk, hoe meer het vooral níet gebeurt.

Dat we het hierbij eerder als gek beschouwen dat iemand van 25 nog maagd is dan wanneer iemand van 15 al ontmaagd is, is op zich al een verontrustend feit. Toen ik zelf bijvoorbeeld 15 was maakte ik nog een heleboel ontzettend kinderlijk domme beslissingen, zoals Gold Strike met Safari mixen, of het nemen van dreadlocks. Iemand die nog niet in staat is dergelijke dingen als fout te zien, zou zichzelf vooral niet in staat moeten achten een soort seksgoeroe te zijn. (Je mag best neuken, maar weet dat het nergens op slaat want eigenlijk kun je niks en je stinkt.)

Maar goed, zo werkt het leven nu eenmaal niet, en in diezelfde puberale periode slaan je hormonen totaal op hol en wil je het liefst continu seks uitproberen met heel veel verschillende mensen (ook al maakt het idee van seks je tegelijkertijd heel erg bang). Experimenteren hoort er dus bij, en is ook hartstikke leuk. Maar voor veel mensen is de eerste keer niet zo spectaculair. Integendeel zelfs: vrouwen komen meestal helemaal niet klaar, hebben soms zelfs pijn, mannen komen direct klaar of helemaal niet, vinden het gat maar moeilijk te vinden en voorspel bestaat vaak uit wat onhandig gesjor en gefrummel tot de boel nat genoeg is om er op agressieve wijze wat vingers in te proppen. We leggen namelijk veel te veel focus op onze definiëring van seks: die zwans moet erin zijn geweest, en dan telt het op het scorebord. En eigenlijk is dat raar en jammer. Piemel-in-vagina is namelijk slechts een onderdeel van seks.

Erin, eruit, erin

Ook als seks niets voorstelt ‘telt’ het dus. Hierbij houden veel mensen zich vooral aan het standaard seksuele stappenplan: frummelen - seksen - man komt klaar - het feest is afgelopen. Dit stamt overigens niet alleen uit het puberale tijdperk, want ook bij tegenwoordige one-night-stands draait het uiteindelijk ook nog vooral om die verdomde penetratie. Hartstikke leuk, maar dat gerampetamp is niet alles. Het is gewoon een onderdeel van seks, net als voorspel en de hele paringsdans in de club die iemand jouw bed in leidt. 

Dus is het wel terecht dat piemel-in-vagina als dé ontmaagding telt? De meeste vrouwen kunnen helemaal niet klaarkomen van penetratie. Waarom wordt dit dan toch beschouwd als de shit? Is dit omdat dit voor mannen de shit is? Of komt het toch door een oerdrift die ons doet realiseren dat penetratie in de toekomst ook leidt tot voortplanting?

Ik heb geen antwoorden op die vragen. Wel hielp het antwoord op een andere vraag mij een stuk verder. Het ging om een veelgestelde vraag die – op zowel beschaafde als minder beschaafde manier – aan lesbiennes wordt gesteld: wat is bij jullie seks? Wanneer beschouw jij seks als seks, als het in de hetero-wereld alleen maar voorspel betekent?

Op die vraag weten veel lesbiennes die ik ken prima antwoord te geven: seks is seks, wanneer je dit zelf als seks beschouwt. Een top-oplossing, lijkt me. Minder tijdsdruk, minder druk op dat specifieke piemel-in-vagina-momentje, en meer focus op wat er nou echt toe doet op dat moment: dat je plezier hebt.

Zo zou ik het graag zien. Happy humping.

Drake heeft zijn optreden in Amsterdam opnieuw afgezegd. Waarom zou hij dit keer niet komen opdagen? Stem hier!