* BNNVARA - Is een mbo'er nou een scholier of 'gewoon' een student?
Word lid

Is een mbo'er nou een scholier of 'gewoon' een student?

leestijd 6 minuten
Is een mbo'er nou een scholier of 'gewoon' een student?

“Mbo’ers zijn geen studenten, maar scholieren.” Als je mij het gevoel probeert te geven dat ik minderwaardig ben, ben je goed op weg. Zelfs de Van Dale zegt dat je jezelf geen student mag noemen als je op het mbo zit. Betekent dit dat ik niet ‘studeer’ of dat ik ‘het recht niet heb’ om mijzelf student te noemen, puur omdat ik mbo doe? Staan de uren die ik in mijn werk stop niet gelijk aan studeren? Het geeft mij het gevoel dat je dan als hoger opgeleide ‘beter’ bent dan een mbo’er.

In principe verstaat men onder ‘hoger onderwijs’ zowel het hbo als het wo, en hanteert ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de term ‘student’ voor het hoger onderwijs. Maar studeer je dan niet als je mbo doet? 

Het is het eerste zoekresultaat als je ‘studeer je als’ intypt op Google, maar het antwoord is daarmee nog niet gegeven. Of je jezelf ‘student’ mag noemen hangt volgens een heleboel mensen op een heleboel fora af van de opleiding die je volgt, het niveau van de opleiding of zelfs het bedrag dat jij aan lesgeld kwijt bent. “Als je meer dan 1500 euro collegegeld betaalt, ben je een student.” Aldus een willekeurig forumgebruiker met de discutabele gebruikersnaam ‘bamiPoep’.

Maar waar komt de gedachte vandaan dat je alleen écht studeert als je hbo of hoger doet? Blijkbaar ben je pas student als je de hele week thuis op je reet zit met 1 á 2 keer een uitstapje naar een college. En moet je 18 jaar of ouder zijn om jezelf student te noemen. Je moet op jezelf wonen, het liefst in een studentenhuis én dan moet je je ook aansluiten bij een studentenvereniging, met van die gekleurde stropdassen en strakke pakkies. Blijkbaar moet je een opleiding volgen waarbij je kennis uit boeken haalt in plaats van te leren door het ‘gewoon te doen’. 

Vinden hbo studenten dat mbo’ers ‘scholieren’ of ‘studenten’ zijn?

“Mbo’ers studeren daadwerkelijk. En daarom mogen ook zij zichzelf student noemen. Aangezien ze studeren en studeren aan een hogeschool/universiteit enkel voorbeelden zijn. Ik vind mezelf niet ‘beter’ ondanks het hogere niveau. Zij studeren ook datgene waarin ze zich willen specialiseren alleen op een lager niveau dus ja ik noem ze student.” – Jari (21)

“Ik zie mbo vooral als een praktijkgerichte studie. Wat ik heel mooi vind is dat mensen die vroegtijdig weten wat ze willen, heel mooi kunnen floreren op die school. Wat ik wel merk is dat in de wandelgangen mbo studenten als een bepaald soort mens worden geclassificeerd; vaak negatief. Iets dat ik zelf niet zo ervaar.” – Daniël (19) 

“Ik zie mbo'ers niet als studenten. Vaak zijn dit jongeren die doorstromen vanuit het vmbo, en nog 16 of 17 jaar zijn. Ze zijn gewoonweg nog niet volwassen.” – Nikki (24)

“Mbo is een grote speeltuin. Die leerlingen mag je geen studenten noemen.” – Suwena (27)

En wat vinden mbo’ers zelf?

“Zelf zie ik de definitie ‘student’ altijd als ‘iemand die een vak bestudeerd’. Dan maakt niveau mij niet veel uit.” – Freek (17)

“Ik zit er niet mee dat mensen buiten het mbo ons geen ‘studenten’ noemen, want voor mijn gevoel is dat ook niet echt, omdat de manier van lesgeven, qua tijden, redelijk hetzelfde is als op de middelbare school. Het enige wat mist is de bel die gaat of de ingeplande pauze’s. Bij ons is het gewoon pauze als je een tussenuur hebt. Onze docenten noemen ons overigens wel studenten. 
Dus nee ik voel me geen student buiten school maar als men vraagt van wat voor school ik doe, zeg ik wel ‘ik studeer’, want het is wel een studie. Beetje dubbelop en best lastig eigenlijk, maar ik voel me wat dat betreft 60 procent leerling, 40 procent student.” – Marieke (19)

“Als ik geen student ben, waarom heb ik dan wel recht op een studenten OV?” – Tim (19)

“Zolang ik een studenten OV en stufi heb vind ik het prima.” – Carmen (18)

"Als je jezelf geen student mag noemen is dat heel demotiverend. Als ik kijk naar wat ik allemaal moet doen, vind ik dat gewoon student waardig. Ik lever ook een grote bijdrage aan de maatschappij, net als alle andere mbo studenten." –Deli (20)

"Je noemt iemand over het algemeen student als zijn of haar belangrijkste bezigheid studeren is, maar als je een deeltijd opleiding volgt of door zelfstudie kennis tot je neemt, mag je jezelf best studerende noemen, of part-time student. En over hoe je je studie dan wilt beschrijven, bestaan geen vaste regels”, typt ene SadeJoella op Startpagina. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. 

Net als Marianne Zwagerman, vind ik dat mbo studenten geen ‘lager opgeleiden’ genoemd moeten worden, dus waarom kunnen we niet ook gelijk staan aan ‘hoger opgeleiden’ wat betreft ‘studeren’? Studeren is niet alleen maar de benaming voor het volgen van een universitaire studie. Het is naar mijn mening het leren van zowel de inhoud van dat dikke studieboek als de manier waarop jij jezelf klaarstoomt voor de ‘volwassen wereld’. Vind ik mijzelf dus een student? Ja zeker wel! 


 

Update: Vanaf het studiejaar 2020 – 2021 worden mbo’ers officieel student genoemd. Vanaf dat jaar zal die aanduiding wettelijk worden vastgelegd, in plaats van de huidige benaming ‘deelnemer’. Minister van Engelshoven van Onderwijs komt daarmee tegemoet aan de oproep van onder meer Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.