* BNNVARA - Denk je dat. Echt?

Denk je dat. Echt?

leestijd 4 minuten
Denk je dat. Echt?

Het is vandaag Wereld Vluchtelingendag. In oktober spraken wij met vluchtelingen die goed geïntegreerd zijn in onze samenleving. Het is best vreemd dat wij hen nog steeds zien als buitenstaanders. Vluchten doen ze allang niet meer, want Nederland is nu hun thuis. Heb je daar weleens over nagedacht?

Yaman Hendawi | “Wij zijn uitgerend”

“Een krachtig wapen. Een manier om te verbinden. En schitterende momenten die je voor eeuwig kunt vastleggen.” Yaman is fotograaf en is werkzaam bij de Gemeente Den haag.  

Ik hou ervan om foto's te maken die een schitterend moment van verbinding tot stand brengen. Ik geloof dat fotografie het krachtigste wapen is om de waarheid te vertellen. Ik geloof dat de eerste stap in het veranderen van een ongewenste realiteit is om het beeld van deze realiteit duidelijk te zien. Dan begrijp je het zoals het is.”

Yaman kwam in januari 2016 als vluchteling naar Nederland. Inmiddels werkt hij bij de gemeente Den Haag als fotojournalist om de grote gebeurtenissen in de stad vast te leggen. Yaman is naar Nederland gevlucht wegens de oorlog in Syrië. Hij woonde in de stad Aleppo. Hier werkte hij als oorlogsfotograaf terwijl de bommen hem om de oren vlogen. Het contrast kan bijna niet groter.

Yaman is dol op Den Haag en is sinds zijn komst een échte latin dance-king geworden. De vele verschillende culturen of een heerlijke cocktail nuttigen tijdens een avondje Kizomba. Dit allemaal voelt voor hem als thuiskomen.

Nawed Elias | "Afghanistan is mijn verleden en Nederland mijn toekomst"

“We leven in een wereld van twee uitersten. Waarin haat naar buitenlanders groeit en jihadgroepen opbloeien. Ook is er wederzijds wantrouwen en bloeit corruptie.” Nawed gebruikt dit als inspiratie voor zijn mode-ontwerpen.

Op veertienjarige leeftijd komt Nawed naar Nederland, waar hij inspiratie vindt voor zijn ontwerpen. Zijn eerste collectie verenigt beide culturen. Aan de ene kant het bekende, aan de andere kant de ontmoeting met het onbekende.

Momenteel werkt hij in de gezondheidszorg en daarnaast gebruikt hij zijn kledingontwerpen als creatieve uitlaatklep.

Nederland is voor Nawed als een tweede thuis, als een tweede moeder. “Nederland is een land waar je vrij kan leven. Vrijheid van godsdienst, van homo’s, lesbo’s enzovoort. Ik hou net zoveel van Nederland als van Afghanistan. Afghanistan is mijn verleden en Nederland is mijn toekomst.”

Nada Al-Rubaiee | "We hebben slechte ervaringen met allochtonen en het gaat je niet lukken"

"We hebben slechte ervaringen met allochtonen en het gaat je niet lukken.’’ Ondanks deze scherpe woorden van haar toenmalige vwo-directeur, is het Nada toch gelukt om haar vwo, bachelor en masters te halen. ''Het UAF heeft mij hier erg in gesteund.''

Nada komt oorspronkelijk uit Irak, heeft in Damascus gewoond en verblijft ondertussen al 20 jaar in Nederland. Nada is druk bezig geweest met maatschappelijke projecten in het kader van de laaggeletterdheid in Nederland. In 2009 kreeg zij de optie om een apotheek in Rotterdam te beheren, waar veel problemen waren op het vlak van management en financiën. Twee jaar later kon zij met trots zeggen dat de resultaten verdubbeld waren en besloot ze de apotheek over te nemen. ''Als mede-eigenaar van de ene apotheek, kwamen hier ook twee andere eigenaren kijken. Waardoor ik de aandelen kreeg voor maar liefst drie apotheken.''

Haar ambities bleven niet onopgemerkt. In 2015 werd Nada benoemd tot ‘Etnische Zakenvrouw 2015’ en in 2016 werd ze onderdeel van de ‘Kleurrijke top 100'. 

Nada loopt graag langs de oude gebouwen bij de Blaak in Rotterdam. Ze kan intens genieten van de Nederlandse cultuur. Hoe iedereen ongeacht kleur, achtergrond en geloof hier welkom is. Nada heeft hier de kans gehad om zich écht te ontplooien.