* BNNVARA - Tien dingen die je vandaag kunt doen als je gezakt bent

Tien dingen die je vandaag kunt doen als je gezakt bent

leestijd 3 minuten
Tien dingen die je vandaag kunt doen als je gezakt bent

Vandaag worden 210,000 scholieren eindelijk uit hun lijden verlost – geslaagd, or not geslaagd? Het antwoord zorgt dat je misschien wel de leukste en meest stressvrije zomer uit je leven tegemoet gaat, of juist besluit spontaan een verlate gothic-fase aan te gaan en de hele zomer uitsluitend boos naar buiten kijkt door je slaapkamerraam, gekleed in rouwzwart. Of je vandaag nu tot deze groep behoort óf het zelf jaren geleden hebt meegemaakt – iedereen herinnert zich nog wel dat verlossende woord. En ben je vandaag toch gezakt? Check dan deze lijst met superhandige suggesties voor wat je vandaag kan doen, als dat niet feest vieren is. 

1. Geef je docenten de schuld

Ja, uiteindelijk moet jíj je resultaten verbeteren en de verantwoordelijkheid bij jezelf zoeken – maar vandaag is niet die dag. Wees boos. Op iedereen. Behalve jezelf. Het is je gegund.

2. Ga naar het volwassenonderwijs want je bent gewoon volwassen

Als je zestien bent, ben je schijnbaar hartstikke volwassen en dan kan je dus naar het volwassenonderwijs. Hier leer je precies hetzelfde, maar dan op een volwassen manier. Denk ik.

3. Vind vrienden die ook gezakt zijn

Zijn al jouw vrienden wel geslaagd? Dan zijn het klootzakken. Zoek nieuwe vrienden, het liefst mensen die net als jij gewoon gezakt zijn. Kan je lekker samen sikkeneuren. Veel beter dan al die feestvierende nerds om je heen.

4. Kak op het bureau van de examencommissie

Goed, ik weet natuurlijk niet of de gehele examencommissie collectief aan één bureau zit, en ook niet of het feit dat jij gezakt bent misschien toch niet aan hen ligt maar stiekem wel een beetje aan jezelf. Maar toch, het zal je opluchten op het bureau te klimmen, de commissie in de ogen te kijken terwijl je je broek laat zakken, en vervolgens gewoon een drol te draaien op wat belangrijke papieren.

5. Fraudeer je examens zodat je toch geslaagd bent

Grapje je mag helemaal niet frauderen. Niet doen.

6. Ga je bezatten

Ooit was er een tijd waarin je legaal mocht drinken vanaf je zestiende levensjaar. Fietsen werden toen nooit gestolen en de melkboer bracht elke dag verse melk in een glazen fles. Helaas zijn deze tijden voorbij. Mocht je boven de achttien zijn, ga er dan totaal voor! Drink genoeg om te vergeten dat je gezakt bent en je nog een jaar naar die rotschool moet. Ben je onder de achttien, drink dan heel erg veel thee. Maar echt extreem veel thee.

7. Zoek een baan

Niet geslaagd? Dan is het tijd voor geld. Zoek een baan, als je deze niet al had, en ga gewoon keihard werken. Je moet dan misschien nog een jaar datzelfde schoolplein op rijden, maar dat kan je dan in ieder geval wél doen in een enorme auto.  

8. Koop een game console

Volgend jaar wordt dat eindexamen natuurlijk een eitje, want de stof ken je al. Besteed de tijd die je in het leren had moeten steken lekker de hele zomer lang aan een PlayStation. Al je geslaagde vrienden jaloers – de rollen zijn zo in een mum van tijd omgedraaid.

9. Jank ongeveer 10,9 dagen

Jank! En schreeuw. Dat mag, want je ouders horen altijd onvoorwaardelijk van je te houden. Een uitgelezen kans om hier eens lekker gebruik van te maken. 

10. Doe gewoon ff je best

Er zijn een heleboel redenen waarom je gezakt zou kunnen zijn. Het kan aan de leerstof liggen, de momentopname, of aan jezelf. Heb je je best gedaan? Jammer dan – volgend jaar beter. De wereld vergaat niet, ook al lijkt dit nu het allerbelangrijkste in de wereld. Geloof mij maar, over een paar jaar zijn er heel andere dingen om je druk over te maken dan gezakt zijn of die ietwat onvolgroeide beenharen. Geniet liever van dat extra jaar, maak je docenten het leven zuur – tenzij je heel lieve docenten hebt – en maak gebruik van het feit dat jij nu de oudste en dus automatisch de coolste persoon van de klas bent. Oh, en zorg er even voor dat je volgend jaar wél slaagt. Is wel zo fijn.