* BNNVARA - Trotste schoonmakers zijn niet meer onzichtbaar

Trotste schoonmakers zijn niet meer onzichtbaar

leestijd 2 minuten
Trotste schoonmakers zijn niet meer onzichtbaar

Immense stank, uitpuilende vuilnisbakken met bergen afval ernaast, smerige stations en treinen.

Waarschijnlijk ben jij - net zoals vele anderen - die staking in 2010 die weken duurde allang vergeten. Nou, de schoonmakers in Nederland niet. Want er is na deze staking weinig veranderd. Schoonmakers hebben er schoon genoeg van om onderbetaald en ongezien te zijn. Dus richtten ze na deze actie een eigen Schoonmakersparlement op: 50 schoonmakers die voortaan hun belangen behartigen.

In de BNNVARA-documentaire Het Schoonmakersparlement volgt Leon Verdonschot vier parlementsleden in het jaar 2016 tijdens hun werk, thuis en tijdens parlementszittingen. Maar ook tijdens belangrijke acties en de weg naar een nieuwe cao.

In totaal werken er in 2016 ongeveer 257.000 schoonmakers in Nederland, verdeeld over meerdere sectoren. In deze docu zien we Nadine, Solomon, Tim en Khadija een paar keer per jaar vergaderen, samen met alle schoonmakende parlementsleden, over hun dagelijks werk, hun arbeidsomstandigheden en over hun inzet bij cao-onderhandelingen. Leon Verdonschot volgt deze vier hoofdpersonen van de eerste bijeenkomst van het nieuwe parlement tot de acties voor een nieuwe cao. Van het akkoord en de stemming erover in het parlement tot het voorleggen ervan aan álle schoonmakers.  En tot slot de verkiezing van het nieuwe parlement.

Het Schoonmakersparlement ging op 24 maart in première op het Movies that Matter festival en was genomineerd voor een Gouden Vlinder in het Dutch Movies Matter programma. Verdonschots maakte al eerder de documentaires Mooi Geweest, Een Leven Na De Heideroosjes, High hopes in South Africa en Lijfspreuk.

2Doc: Het Schoonmakersparlement is een coproductie van BNNVARA en Hans Heijnen Films en kijk je maandag 16 april om 21:00 op NPO 2