* BNNVARA - Veroordeeld door vingerafdruk op WhatsApp-foto
Word lid

Veroordeeld door vingerafdruk op WhatsApp-foto

leestijd 2 minuten
Veroordeeld door vingerafdruk op WhatsApp-foto

Het aanbieden van zijn handelswaar via een foto op WhatsApp heeft een drugshandelaar in het Britse Wales de kop gekost.

De cruciale foto toonde een mannenhand met een reeks ecstasy-tabletten en werd gevonden in een telefoon die bij een aanhouding in de stad Brigend (Wales, GB) in beslag was genomen. De telefoon bevatte ook berichten waaruit bleek dat deze in drugsdeals was gebruikt De politie kon zien dat de foto via WhatsApp verstuurd was. 

Revolutionaire techniek

Omdat in de politiedatabank alleen de vingerafdrukken op het bovenste kootje van een vinger zijn vastgelegd en op de foto de twee onderste kootjes zichtbaar waren, werd met een nieuwe revolutionaire techniek een scan gemaakt en uitvergroot. Door kleine overeenkomsten tussen de kootjes was er alsnog sprake van een match.

Sinds de doorbraak sturen politieagenten geregeld foto's van handen door,  die ze gevonden hebben op in beslag genomen telefoons. De telefoons vormen volgens een woordvoerder van de politie in Wales een belangrijke nieuwe bron, omdat 80 procent van de mensen er één heeft en zichzelf er geregeld mee filmt. 

Celstraf

De man die door politie kon worden geïdentificeerd gaat dankzij de foto uiteindelijk ruim acht jaar de cel in. Zijn vader kreeg 27 maanden cel en zijn moeder 12 maanden. In totaal werden elf mensen veroordeeld.

Kortom: voortaan twee keer nadenken voordat je een foto verstuurd ;)