* BNNVARA - Verwijder R. Kelly uit je playlists en luister naar deze 5 vrouwelijke urban-talenten
Word lid

Verwijder R. Kelly uit je playlists en luister naar deze 5 vrouwelijke urban-talenten

leestijd 4 minuten
Verwijder R. Kelly uit je playlists en luister naar deze 5 vrouwelijke urban-talenten

2019 is een geweldige tijd om in te leven. Behalve dat de BTW duurder is en Dior een comeback maakt, zijn we namelijk allemaal misbruikers opzij aan het zetten.

Momenteel wordt bijvoorbeeld R&B-grondlegger R. Kelly onderzocht voor zijn spoor van vermeende pedofiele misbruikpraktijken. Het gebeurt allemaal naar aanleiding van de documentaire Surving R. Kelly waarin zijn slachtoffers hun verhaal doen. Dit nieuwe onderzoek is al een eerste stap naar gerechtigheid. Goed nieuws, maar voordat het zo ver is, is het volgens mij een goed idee om R. Kelly vooral niet te steunen met inkomsten uit streaming. Daarom bestaat onder #MuteRKelly nu een beweging die de muziek van R Kelly niet meer wil horen.

Gedoe, vind je? Het kost misschien wat moeite, maar we kunnen een loslopende pedofiel als R. Kelly geen money gunnen waarmee hij de rechtspraak ontloopt.

Om deze overstap naar een misbruik-vrije playlist wat makkelijker te maken, heb ik een lijstje voor je gemaakt. Dit zijn 5 vrouwelijke urban-artiesten die veel beter in je R&B-playlist horen dan Robert Sylvester Kelly. 

#1. Rosalia - Pienso en tu mira (cap 3: celos)

Hoeveel Spaanse R&B ken je? Precies, veel te weinig. Daar gaat Rosalia verandering in brengen. Deze halve flamenco, halve R&B-godin brak afgelopen jaar door. Haar muziek is kunstig, dromerig en bovendien heel mooi geproduceerd. Denk aan het vocale bereik van R. Kelly maar dan met Spaanse invloeden en zonder de pedofilie.

#2. S10 - FunX Hitje

De muziek van S10 is Nederlands, pijnlijk eerlijk en best wel ruw. Ik ben er gek op. Ze zingt over gemis en psychoses zonder dat de overgang vreemd voelt. Bovendien heeft ze zelf een nogal intens leven achter de rug. En dat hoor je hierin terug. “Ik wil dat je blij-hijft.”

#3. Thierra Wack - Wack World

R. Kelly werd veel geroemd om zijn serie Trapped in the Closet: een R&B-soap over mannen die vreemdgaan. Als je dat in 2019 terugluistert, is het eigenlijk een super ironisch zooitje halve liedjes. Niet heel muzikaal memorabel, hooguit vooral grappig. Gelukkig is R. Kells vorig jaar helemaal afgetroefd door Thierra Wack. Zij maakte met de video Wack World: een vijftien minuten- durend superproject met allemaal geniale losse hits. Ze zingt bovendien over bizarre onderwerpen, zoals hondjes die in de hemel komen. Sick, toch? Ze maakte ook een tune waarin alle woorden omgedraaid waren. Dat had ik nooit eerder gehoord.

#4. IAMDDB

Vanaf de eerste seconde grijpt de muziek van IAMDDB gegarandeerd meteen je interesse. Het is woest, het heeft ritme en belangrijker nog: ik wil er op dansen. Waar veel R&B heel zorgvuldig gecontroleerde refreintjes heeft, of stoeipoes-clichés, brengt IAMDBB muziek voor meisjes die de uber naar de club nemen. Dat hebben we nodig op aarde.

#5. Ella Mai - Good Bad

Via 3FM leerde ik Ella Mai kennen. Ze maakt verse R&B met heel slimme melodieën en aanstekelijke refreinen. Ik krijg bijvoorbeeld van dit bovenstaande nummer zin om verliefd te worden. Dat is weer eens wat anders dan alle R&B die gaat over vreemdgaan. Dankzij talenten als Ella Mai krijg ik vertrouwen in de toekomst. Urban muziek verdient namelijk dit soort jonge female power met nieuwe verhalen en nieuwe geluiden.

Zo. Dit waren vijf tips. In ruil voor een DM waarin je R. Kelly uit je Spotify lijst gooit (ik heet CesarForever op insta) stuur ik je meer tips.

Wil je toch graag blijven luisteren naar een pedofiele loslopende viespeuk? Dat mag je helemaal zelf weten. Ik leg hier bij Radio 1 nog één keer uit waarom ik het niet doe. Gelukkig 2019.