* BNNVARA - Vrouwen moorden nu ook al beter dan mannen

Vrouwen moorden nu ook al beter dan mannen

leestijd 4 minuten
Vrouwen moorden nu ook al beter dan mannen

Mannen zijn gevaarlijk, vrouwen betrouwbaar - we zijn geneigd vrouwen als minder bedreigend te zien dan mannen. Daar zijn natuurlijk wel wat logische redenen voor. Voor iedere vrouw die een moord begaat, bestaan er bijvoorbeeld tien mannelijke collega-moordenaars. Daarnaast zijn vrouwen biologisch fysiek gezien minder sterk - dat komt onder andere door ons gebrek aan testosteron. Kunnen we helemaal niks aan doen. Maar hoewel vrouwen misschien kwantitatief een minder gevaarlijke groep lijken te vormen, richten zij zich in het criminele circuit liever op kwaliteit. Dat betekent dus dat áls een vrouw van plan is je wat aan te doen je je maar beter kan bergen, want het wordt eng en gestoord en het gaat haar waarschijnlijk nog lukken ook.

Vrouwen zijn volgens het traditionele - en ietwat seksistische - clichébeeld lief, zacht en mooi. Ook zijn ze onschuldig, en daarbij impliciet ongevaarlijk. Nu blijkt dit niet helemaal te kloppen. Naast het feit dat lang niet alle vrouwen alleen maar lief en zacht zijn (maar wel allemaal mooi!!!!) zijn ze ook nog eens hartstikke dodelijk - maar dan alleen als ze dat echt willen. Hoe dat kan? Door onze vagina, natuurlijk! (Grapje, je kan helemaal niet mensen vermoorden met je vagina. Denk ik.)

Nee, het is onze wraakzucht en onderdrukte daadkracht die het hem doet. Zo krijgen meisjes al van jongs af aan een pop in de handen gedrukt en worden ze vooral aangemoedigd lief te gaan spelen. Maar met het oog op de huidige ontwikkelingen binnen de man/vrouw-verhouding – mede dankzij bewegingen als #MeToo - hebben vrouwen steeds minder zin om ‘lief’ te spelen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van lief-zijn - voor vrouwen, mannen, en alles ertussenin. Maar als je bijvoorbeeld van je afbijt, zou je niet direct de stempel ‘bitch zonder gevoel voor humor’ moeten krijgen.

Moorden vanuit het hart

Vrouwen durven zich dus steeds makkelijker van hun angstaanjagende kant te laten zien omdat de maatschappij dit meer is gaan accepteren. Daarnaast zijn deze pogingen tot geweld vaak succesvol, omdat vrouwen hun actie tot in de puntjes voorbereiden. Doodeng, dus. O, en voordat er trouwens een heleboel boze mannen nog bozer worden: ja, jongens, jullie zijn ook nog steeds heel eng en gevaarlijk (net zoals ‘feminisme’ ‘gelijkheid tussen man en vrouw’ betekent, en dus niet ‘oorlog met mannen’, ok bedankt!!).

Waar mannen meer impulsief te werk gaan als het op geweld aankomt, zijn de acties van vrouwelijke daders vaak uiterst doordacht. De reden voor het geweldsdelict komt dan ook meestal voort uit diepgewortelde gevoelens, zoals haat of wraakzucht. Je kan hierbij denken aan gevallen van huiselijk geweld, of wanneer het meest dierbare bezit van de vrouw wordt bedreigd - zoals haar kinderen of geliefden. En het gevaar zit ‘m dan misschien juist in het onverwachte - omdat we de vrouw niet als een bedreiging zien, kan ze een slachtoffer overvallen dankzij het verrassingselement. Dit werkt ook op een lager niveau: we verdenken een vrouw minder snel van zakkenrollen, wat haar natuurlijk heel goed uitkomt als ze jouw glimmende iPhone 8 graag zelf wil hebben.

Gevaarlijk versus gevaarlijk

Nu bestaat er natuurlijk een wezenlijk verschil tussen gevaarlijke vrouwen en gevaarlijke vrouwen. Gevaarlijke vrouwen zijn wraakzuchtig, gewelddadig en misdadig. Daartegenover heb je ook vrouwen die ongelijkheid aanvechten en hierom als ‘gevaarlijk’ worden bestempeld door saaie mensen met saaie hobby’s. Die mensen (in dit geval mannen) zijn bang dat hun plek in de samenleving wordt ingepikt door mensen met vagina’s.

Al met al lijkt het er vooral op dat steeds meer vrouwen zich niet meer als prooi willen laten behandelen, en hierdoor steeds vaker noodgedwongen de positie van jager innemen. “Maar Emma, betekent dat dan dat we nu gewoon mensen mogen doodmaken en hun telefoons mogen stelen?” Nee, dat betekent het natuurlijk niet. Ontzettend jammer, dat snap ik. Wel zou het op maatschappelijk niveau kunnen betekenen dat vrouwen steeds meer durven te vechten voor een rechtvaardige stem in de samenleving. We zijn al heel ver, maar er kunnen nog altijd dingen beter - wat dacht je bijvoorbeeld van het salaris? Want tja - met poppen spelen is hartstikke leuk, maar een fikkie stoken en kattenkwaad uithalen is veel leuker.