Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat betekent ‘hshoema’?

24-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5659 keer bekeken
  •  
In de nieuwe theatervoorstelling van acteur Nasrdin Dchar komt het Marokkaanse fenomeen ‘hshoema’ regelmatig voorbij. Hshoema?
De uitreiking van het Gouden Kalf aan Nasrdin Dchar in 2011 werd beroemd vanwege de speech, maar ook vanwege de zoen die Dchar gaf aan Thekla Reuten: vol op de mond.
‘Dát is hshoema’, aldus acteur Nasrdin Dchar in Pauw over dat moment. Hij maakte een voorstelling over zijn huwelijk, waarin 'hshoema' regelmatig voorbijkomt. ‘In het bijzijn van je ouders zomaar een vrouw op de mond kussen: dat is niet oké. Dat is niet gepast.’ Hshoema.
Intimiteit
‘Hshoema heeft vaak met intimiteit te maken’, vervolgt Dchar. ‘Dingen die je beter niet kunt zeggen of beter niet kunt doen in bijzijn van familie en bekenden. Maar tegelijkertijd gaat hshoema ook over fatsoen en respect. Dat ik ‘u’ zeg tegen oudere mensen. Als ik dat niet doe, hoor ik: ‘Hee, dat is hshoema!’. Het gaat over heel veel.’
Op radiostation FunX sprak Dchar nog door over hshoema. ‘Het is eigenlijk zoals het Nederlandse woord 'ongepast'. Het wordt op allerlei verschillende manieren gebruikt. Een voorbeeld is wanneer je met je ouders televisie zit te kijken en dat er dan gezoend wordt op tv. Dan is het 'rwina' in de woonkamer! [...] Maar ook geen respect hebben voor je ouders is hshoema.’

Meer over:

funx, pauw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.