Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat gaat er mis met de Champions League – en met de economie?

30-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Knipsel
De Vlaamse econoom Geert Noels maakt korte metten met onze obsessie voor groei. En hij fileert en passant de Champions League.
Gigantisme, zo heet de nieuwe term die Noels bedacht om het probleem te duiden. ‘Groot zijn wordt overgestimuleerd’, aldus Noels in Spijkers met Koppen tegen Felix Meurders. ‘Men laat de dingen te ver groeien. En de spelregels zijn zo gemaakt dat heel groot zijn enorme voordelen heeft.’
Noels haalt de Champions League aan om aan te tonen wat de problemen zijn. De econoom heeft alle uitslagen van dit toernooi (en voorloper Europacup I) vanaf 1959 laten analyseren. ‘Daaruit bleek dat kleine clubs uit kleine landen het tot aan de komst van de Champions League (in 1992, red.) bijzonder goed deden. Ze stonden continu in de top van de Europese competitie. En dan komt de Champions League en het aandeel van die kleine clubs implodeert. Omdat de spelregels van de Champions League zodanig zijn opgesteld dat groot zijn wordt gestimuleerd. Die grote clubs krijgen zoveel geld; dat creëert een voorspong die je nooit meer kan inhalen. Sindsdien zijn de clubs uit de vier grootste competities gewoon aan de top gebleven. Dat was vroeger niet het geval.’ Volgens Noels is dat gigantisme overal: op scholen (op grote scholen wordt bijvoorbeeld meer gepest), bij overheden, en bij het Eurovisie Songfestival.
Noels beschrijft in het boek Gigantisme ook een onderzoek naar Walmart, de Amerikaanse winkelketen met de gigantische winkels. ‘Er is onderzoek gedaan naar de buurten waar zo’n Walmart verscheen. Op korte termijn ging de koopkracht erop vooruit. Maar naargelang de tijd passeerde, werden heel veel negatieve effecten zichtbaar: de lokale winkels gingen op de fles, de koopkracht verminderde, de criminaliteit nam toe en heel het sociale weefsel ging weg.’ Om maar even te stellen: in de economie is groei dus niet altijd alleen maar goed.
Is er hoop? Jazeker, met wetgeving kom je bijvoorbeeld een heel eind: in New York is géén Walmart te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!