* BNNVARA - Wat móet haatprediker Steven Anderson in Nederland?!

Wat móet haatprediker Steven Anderson in Nederland?!

leestijd 2 minuten
Wat móet haatprediker Steven Anderson in Nederland?!

Als het aan LHBTQI-belangenorganisatie COC Nederland ligt, wordt de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson de toegang tot Nederland ontzegd.

Anderson, die van plan is volgende maand in Amsterdam te spreken, pleit onder meer voor de doodstraf voor homoseksuelen en lesbiennes. Het COC doet voor het inreisverbod een beroep op staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, ook zijn er inmiddels Kamervragen gesteld.

Als Nederland Anderson inderdaad de toegang ontzegd, volgt het daarmee het voorbeeld van onder andere het Verenigd Koninkrijk, Canada, Jamaica en Botswana. In dat laatste land riep hij in een interview de overheid op de LHBTQI-gemeenschap uit te moorden en een voorstander te zijn van slavernij. Anders was ook lovend over de terreuraanslag op homonachtclub Pulse in het Amerikaanse Orlando, drie jaar geleden, omdat volgens hem de wereld daarmee verlost was van vijftig ‘pedoseksuelen’. Ook is Anderson fel anti-abortus, bedreigde oud-president Barack Obama daarom met de dood, en is een notoire Holocaust-ontkenner.

De fractieleiders van de Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hebben al laten weten dat de haatprediker wat hun betreft de stad niet in komt. PvdA-fractievoorzitter Sofyan: ‘In Amsterdam mag je zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Ik zal me blijven uitspreken tegen iedereen die tegen deze waarden in gaat.’

Kijk/lees/luister verder
Nederland tegen homohatende christenextremist: Blijf weg