* BNNVARA - Wat was dat nou met die bordjes op Zwarte Cross?

Wat was dat nou met die bordjes op Zwarte Cross?

leestijd 4 minuten
Wat was dat nou met die bordjes op Zwarte Cross?

Er was kritiek op enkele aanstootgevende teksten op het festivalterrein. En er was óók kritiek op het verwijderen van die teksten.

Begin deze week meldde Joop dat Zwarte Cross enkele aanstootgevende teksten van het festivalterrein had verwijderd. Bij een eetgelegenheid was een bordje met de tekst ‘Allah’s afbakbar’ te lezen. Elders op het terrein hing een spandoek geïnspireerd op Sjakie en de Chocoladefabriek, met de woorden ‘Leve de kleurling! #diversiteit #wearefamily #onceyougoorange #ookveurblanken’. Op social media werd verontwaardigd gereageerd op deze leuzen, waarna de organisatie van Zwarte Cross de bordjes heeft verwijderd en er excuses voor maakte.

Rapper Sevn Alias zette zich bijvoorbeeld stevig af tegen de leuzen. Hij had zelf opgetreden op Zwarte Cross, maar hij neemt duidelijk afstand van de teksten die op het festivalterrein te lezen waren. ‘Als ik dit van tevoren had geweten,’ zo schrijft hij op Instagram, ‘had ik mezelf nooit op dit festival vertoond. Schandalig.’ Velen zijn het met de rapper eens dat de bordjes kwetsend zijn.

Maar er is ook kritiek op het feit dat Zwarte Cross de bordjes verwijderd heeft. Zo geeft Marcel van Roosmalen in een column in De Nieuws BV zijn visie op deze kwestie – voor de duidelijkheid: dit is dus zijn persoonlijke mening. Hij vindt de verontwaardiging overtrokken en noemt het jammer dat Zwarte Cross excuses heeft aangeboden. ‘Ze handelden uit paniek,’ zegt hij, ‘omdat we nu eenmaal in een tijd leven dat gekwetstheid boven alles gaat.’ 

Verder vindt Van Roosmalen het frappant dat de kritiek juist van een rapper komt, omdat die zelf ook regelmatig stevige taal in de mond nemen. Hij zegt: ‘Met de lichtgevoeligheid waarmee Sevn Alias naar andermans teksten kijkt, kun je dan ook zeggen: hij is een vrouwonvriendelijke antisemiet.’ Op Joop krijgt Van Roosmalen bijval van Han van der Horst. Hij pleit voor meer aandacht voor de teksten van rappers en de ideologie die ze daarmee verspreiden.

Zo is een platte grap – waar je misschien wel of helemaal niet om kan lachen – veranderd in iets veel groters: een discussie over wat je wel en niet kan/mag/moet willen zeggen.

Kijk/lees/luister verder
Zwarte Cross festival verwijdert discriminerende slogans (artikel op Joop)
Marcel van Roosmalen over Zwarte Cross (column in De Nieuws BV)
‘Want ik stack die money als een fucking Jood’ (opinie op Joop)