* BNNVARA - Zullen we NU ophouden het klimaat ‘links’ te noemen?!

Zullen we NU ophouden het klimaat ‘links’ te noemen?!

leestijd 2 minuten

Dolf Jansen wil in verzet komen tegen snelwegverbredingen en de groei van vliegverkeer. En, zeker zo belangrijk: politici moeten stoppen om het klimaat als 'links' weg te zetten.

Dolf Jansen is van nature meer van het gesproken woord dan het feitelijk verzet. Maar nu is het tijd voor actie, zegt hij in zijn radiocolumn voor Vroege Vogels. ‘Tegen die snelwegverbreding van de A9, ten koste van tienduizenden bomen. Meer verkeer, meer uitstoot. Waarbij Rijkswaterstaat zegt dat het geen probleem is, omdat het groene gebied naast de A9 net niet onder Natura 2000-afspraken valt. Tegen uitbreiding van Schiphol en vliegverkeer. Tegen de ruimte die het huidige landbouwbeleid inneemt. Tegen de miljarden subsidies en belastingvoordelen die nog steeds naar big oil, big coal en de agrarische sector gaan.’

Populisme
Voor de zelfverklaarde pacifist is de maat vol. ‘Wat bij mij de woede nog groter maakt dan de wanhoop die bovenstaande woorden op kan leveren, is dat succesvolle, populistische politici de situatie bewust verergeren.’ Dat doen ze door niets te doen tegen klimaatverandering, door economische groei altijd hoger aan te slaan dan landschap of natuur.

Maar daar komt nog iets bij: rechtse politici duwen de klimaatcrisis graag in de linkse hoek. ‘En dat deugt dus in elk geval niet. Het is een verwrongen en vervormde politieke strijd, die wordt uitgevochten op de rokende puinhopen van waar ooit magnifiek oerbos stond. Bolsonaro, die natuurbeschermers bestrijdt, zegt dat de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied geen millimeter grond mogen behouden. Die laat miljoenen hectaren platbranden, voor vee en de verbouwing van soja. Inderdaad, het voer voor onze agrarische industrie.’

VVD
Rechtse politici zouden overigens nog wel eens een belang kunnen hebben om het klimaat links te blijven ‘framen’. Eerder dit jaar maakte I&O Research bekend waar de grootste vervuilers zaten: hogeropgeleide mannen die stemmen op VVD.

Kijk/lees/luister verder
Artikel: De column van Dolf Jansen (Vroege Vogels)
Artikel: Klimaatsceptici zijn geen echte sceptici (Joop)