Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe is het om de BNNVARA Academy te doen?

01-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
751 keer bekeken
  •  
bnnvara-academy-bus02-618096

Bij de Academy, het leer-werktraject van BNNVARA , worden jonge talenten in een half jaar klaargestoomd tot mediaprofessionals. Drie voormalig Academy-talenten blikken terug op hun avontuur.

Voor én achter de schermen van BNNVARA en ver daarbuiten hebben tientallen makers hun roots liggen bij dit interne opleidingstraject. Met de Academy wil BNNVARA talent de kans geven om zich te ontwikkelen tot volwaardig mediamaker, waarbij praktijkervaring en masterclasses hand in hand gaan. Daarbij worden ze begeleid door ervaren professionals uit de eigen organisatie. Andersom is het voor BNNVARA essentieel dat we door de jonge garde uitgedaagd blijven worden. Jonge mensen hebben immers ‘jonge’ ideeën. Ze hebben vaak een andere kijk op mediagebruik en programma’s maken.

Pleun Aarts (1995)
Begonnen bij de Academy: september 2019
Afdeling: Vroege Vogels
Meegewerkt aan: podcasts en filmpjes en online-artikelen

ee4c35dd-2108-40d8-8a41-7ce99b826278

Waarom wilde je meedoen aan de BNNVARA Academy? 
Ik deed ooit voor mijn studie biologie onderzoek naar de persoonlijkheid van de gewone tuinslak, toen Vroege Vogels me belde of ik niet als lijdend voorwerp wilde fungeren in een reportage. Ik was altijd al geïnteresseerd in journalistiek en in natuur interessant maken voor een groter publiek, dus ik zei meteen ja.

Hoe heb je dit traject ervaren?
Het was erg wennen om van de universiteit ineens op een dynamische werkplek te beginnen. Waar je op de universiteit gestimuleerd wordt maandenlang met een onderwerp bezig te zijn en je bedachtzaam op te stellen, moet je als programmamaker veel sneller schakelen en beslissingen nemen. Omdat ik redelijk als kneus begon tussen allemaal mensen die al jaren in het vak zitten, schoot ik in het begin nog wel een tijd in de observatiestand. Later kwam dit wel goed. Een goede leerschool? Ja, zeker. Ik heb veel geleerd over werken bij een mediabedrijf en alle ruimte gekregen om verschillende dingen uit te proberen. Ook ben ik erachter gekomen dat iets wat voor veel wetenschappers interessant is, voor radioluisteraars misschien niet het eerste is wat ze willen weten. Die willen bijvoorbeeld weten hoe iets klinkt, eruitziet of ruikt.

Wat doe je nu?
Ik doe nu - voor zover dat kan met corona - redactiewerk voor de radio en daarnaast schrijf ik webartikelen. In de toekomst lijkt het me leuk om voor Vroege Vogels zelf meer reportages te gaan maken.

Mai Verbij (1992)
Begonnen bij de Academy: september 2018
Afdeling: radio
Meegewerkt aan: Riza (NPO Radio 1), Domien, Marc+Ramon en Serious Request (3FM)

Mai Verbij

Waarom wilde je bij de BNNVARA Academy?
Beetje vreemd verhaal. Ik werd door mijn ex gedumpt na een relatie van vijf jaar. Ik zag de campagne van de Academy, was bijna klaar met mijn opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming en besloot de gok te wagen. Het was alles of niets. Ik dacht: als ik het niet haal, heb ik officieel een kutleven en zoek ik een kantoorbaantje. Maar de Academy kwam als een geschenk. Ik heb mezelf in het diepe gegooid, heb bizarre uren gedraaid en dat was precies wat ik op dat moment nodig had.

Hoe heb je dit traject ervaren?
Er wordt best wat van je gevraagd. Je leert op de Academy op een heel andere manier denken. Ik vond mezelf creatief, in de zin van dat ik leuke ideeën heb, maar daarmee alleen kom je er niet. Bij de Academy wordt er toewijding verwacht. Je moet er serieus mee omgaan. Het kan niet zo zijn dat je een itempje niet redt, bijvoorbeeld.

Een goede leerschool?
Ik heb geleerd een stapje verder te denken. En mijn verantwoordelijkheidsbesef is er 180 graden veranderd. Ik vind het ook fijn om verantwoording voor een programma of item te dragen. En ik zag het als een ultieme kans om me te bewijzen.

Wat doe je nu bij BNNVARA? Ik ben momenteel coördinator/producer bij NPO Radio 1 in de nacht. Soms val ik ook in als presentator. Daarnaast doe ik de artiestenplanning bij Jan Willem start op en Spijkers met koppen en help ik ook met de Academy van dit jaar. Erg afwisselend. En ik schuif soms aan als Japandeskundige bij talkshows of De Nieuws BV. Ik spreek de taal, dus dat is een pré. Mijn netwerk dat ik bij BNNVARA heb opgebouwd werkt dan ook wel mee, ja.

Jurre Geluk (1992)
Begonnen bij de Academy: september 2017
Afdeling: 101TV
Meegewerkt aan: 3 op reis, Club Hub en Yung DWDD

Jurre Geluk

Jurre Geluk

© Valentina Vos

Waarom wilde je meedoen aan de BNNVARA Academy?
Werken bij BNNVARA was altijd een soort droom. Ik heb altijd opgekeken naar Tim Hofman, Geraldine Kemper en Floortje Dessing en was mega fan! Toen ik op Facebook een advertentie met een catchy tekst zag: ‘Ben jij de nieuwe Geraldine?’, besloot ik een kans te wagen. Ik heb drie keer auditie moeten doen, maar na de eerste afwijzing vond ik het al zo cool dat ik ben doorgegaan.

Hoe heb je het traject ervaren?
Ik denk dat het de onzekerste en spannendste periode uit mijn leven is geweest. Ik realiseerde me heel goed dat ik uit 1700 potentiële presentatoren was gekozen. Het voelde als een bizarre kans waar ik iedere dag vol voor moest gaan. Zo’n kans kreeg ik nooit meer!

Een goede leerschool?
Ik heb zoveel geleerd! We kregen zoveel vrijheid om mooie dingen te maken en te proberen. Ook zoveel kansen om door te groeien. Het is het bewijs dat de succesformule van de Academy werkt. Ik denk nu tijdens het draaien van items of tijdens interviews zeker nog terug aan wat ik heb geleerd in mijn tijd bij de Academy.

Wat doe je nu?
Spuiten en slikken, samen met Emma Wortelboer en ik presenteer momenteel Je zal het maar hebben. In de zomer zouden we weer een nieuw seizoen gaan opnemen, maar dat ligt nu stil door corona.

Klinkt dit allemaal als dé plek voor jou? Meld je dan nu aan! En wie weet zit jij bij de nieuwe Academy lichting 2020/2021.

Meer over:

bnnvara academy
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.